Австрийски кандидат-президент сложи край на слуховете, че е болен

Александър Ван дер Белен

Австрийските медии публикуват необичайна вътрешнополитическа новина - кандидат-президентът Александър Ван дер Белен разпространи чрез осведомителната агенция АПА резултатите от изследване, доказващо, че не е болен от рак. С този единствен по рода си акт политикът реши да сложи край на слуховете, разпространявани от известно време в социалните мрежи, предаде БТА от Виена.

Намиращият се в предизборна кампания кандидат, който на 2 октомври ще се изправи на трети тур на президентските избори срещу своя опонент Норберт Хофер, се е подложил преди няколко дни на основен преглед, включващ лабораторни изследвания и компютърна томография, които да докажат здравословното му състояние.

Ръководителят на онкологичната клиника на виенската многопрофилна болница Алгемайнес Кранкенхаус, който е сред водещите световни специалисти в борбата срещу рака - професор Кристоф Циелински заяви пред журналисти, че Ван дер Белен е в отлично здраве и е в състояние да изпълнява своите задължения в случай, че бъде избран за президент на Австрия.

Лотар Локъл, ръководител на предизборния екип на Ван дер Белен обясни в интервю, че политикът е направил тази стъпка от респект към австрийците, за да докаже своята годност и да спре изключително неетичната кампания срещу него, за която според Локъл са допринесли и нееднократните недоизказани подмятания на неговия опонент.

Необичайната за Австрия стъпка е нещо съвсем естествено в САЩ, където кандидатите публикуват данните за здравословното си състояние, продължава Локъл и аргументира, че с нея се слага край на целенасочено разпространяваните слухове. Предизборният екип се надява на почтеност и отговорност от страна на Австрийската партия на свободата и на нейния кандидат Норберт Хофер, обобщи Локъл.

Том Ванненмахер, ръководител на Организацията за изясняване на злоупотребата в интернет, която е част от международна система срещу лъжите и неверните съобщения в интернет, за компютърна сигурност и подпомагане на медийната компетентност, разказа в интернет портала "Фючързон" какъв е пътят на слуха, чиято жертва е Александър Ван дер Белен: през юли блогът "Политкали инкорект" е съобщил, че политикът има здравословни проблеми.

Блогът е публикувал материал и писмо, в които се казва, че Ван дер Белен страда от деменция и рак.

"Политикали инкорект" е десноекстремистки германски блог с адрес в Англия. Още същия ден съобщението се разпространява чрез Фейсбук и стига до стотици хиляди хора, съобщава интернет порталът "Спрете десните", цитиран от Ванненмахер.

Ясното и категорично опровержение на слуховете е правилна мярка от страна на Ван дер Белен, заявява Ваннемахер, който допуска в хода на президентската предизборна борба да се появят и нови слухове, разпространявани в социалните мрежи.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?