Австрийски медии: "МТел" донесе 400 млн. евро загуби на "Телеком Аустрия"

Австрийски медии: "МТел" донесе 400 млн. евро загуби на "Телеком Аустрия"

Българското дружество "МТел" донесе 400 милиона евро загуби през последната година на австрийския си собственик "Телеком Аустрия", става ясно от публикации в четвъртък в немскоезичната преса, главно в Австрия и Германия. Новината е отразена и в швейцарски издания.

"Обеднелият от кризата частично държавен "Телеком Аустрия" има доста по-голям финансов проблем, отколкото се смяташе досега", пише вестник "Курир". Изданието съобщава, че концернът е установил в понеделник късно вечерта измеренията на българската катастрофа, а сряда по този повод е било свикано кризисно заседание на надзорния съвет на австрийския телеком.

Според "Курир" в края на май новото ръководство на "МТел" в България е информирало "Телеком Аустрия", че бизнесплановете на "МТел" няма да бъдат осъществени. Вестникът посочва, че българското дружество има проблеми отдавна заради лошото икономическо положение в страната и че заради загуба на клиенти миналата година "МТел" е загубил 15 процента от оборота си.

Вестник "Пресе" съобщава, че според заместник-председателя на надзорния съвет на австрийския телеком Рони Печик, който представлява най-големия акционер в компанията - мексиканският милиардер Карлос Слим, "Телеком Аустрия" се намира в "смъртоносна спирала". Спекулира се, че катастрофата в България би могла да застраши участието на Слим в австрийския концерн и споразумението със синдикатите, пише "Пресе".

"Телеком Аустрия" придоби българския мобилен оператор "Мтел" през 2005 г.

Споделяне

Още от Бизнес