Австрийски министър към Тръмп: Не, не живеем в гори

Австрийската министърка на селското стопанство Елизабет Кьостингер

Австрийското правителство опроверга твърдението, че хората в страната живеят в "горски градове", изказано от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Неотдавна Тръмп посочи Австрия и други европейски страни за пример на добро управление на горите, като заяви, че щати като Калифорния, които се сблъскаха с опустошителни горски пожари, трябва да се поучат от тях.

"А те имат повече избухващи дървета", добави Тръмп във вторник пред Фокс нюз.

В статия за британския в. "Индипендънт" австрийската министърка на селското стопанство Елизабет Кьостингер обясни реалното положение на нещата.

"В социалните медии имаше както сериозни, така и хумористични разговори за "избуващите дървета", които (Тръмп) спомена, както и за факта, че той твърди, че живеем в "горски градове", които никога не се подпалват", отбелязва тя.

"Като австрийци, за щастие дарени със здравословно чувство за хумор, обикновено приемаме добре такива клишета за нашата страна", добави Кьостингер, но отбеляза, че текущите събития правят думите на президента на САЩ много по-притеснителни. "В крайна сметка точно в момента хиляди се борят с ужасяващи горски пожари в ситуации на живот и смърт", припомни министърката.

"В реалността Австрия е страна, намираща се в центъра на Европа, където хората не живеят в гората, а по-скоро със гората и в тясна, трайна връзка с естествената среда", обясни Кьостингер. Тя призна, че управлението на горските ресурси е важно, но не защото те са склонни към избухване.

"Нека изясня: не, нямаме никакви избухващи дървета в Австрия", добави министърката, макар че потвърди думите на Тръмп, че "сме намерили начин да дадем на нашите дървета пространството, от което имат нужда".

"Това не ни прави "горски хора", а показва колко е важно да разбираме околната си среда и природните си ресурси", подчерта Кьостингерг, посочвайки, че приемането на климатичните промени като сериозен проблем и ограничаването на ефекта им са важна част от това.

Споделяне

Още от Свят