Австрийски природозащитници искат да осиновят кучетата, убили проф. Ботьо Тачков

Фандъкова: Неправителствени организации представят агресивни кучета като спокойни

Австрийски природозащитници искат да осиновят кучетата, убили проф. Ботьо Тачков

Природозащитници, любители на кучетата от Австрия са предявили претенции за осиновяване на кучетата, които нахапаха, а в последствие и причиниха смъртта на проф. Ботьо Тачков от квартал "Малинова долина" в София. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова в събота.

Пред ТВ7 тя заяви още, че непрестанно имало опити агресивни кучета да се представят, като спокойни, а според сегашния регламент съдбата им се решава с консенсус от петчленна комисия, в която влиза и представител на Организацията за защита животните.
 
Представител на австрийската организация подал ръка на едно от задържаните за смъртта на професора кучета, за да убеди ветеринарите, че не е опасно, поясни кметът.

Никакъв компромис не може да се прави с живота и здравето на софиянци, категорична беше Фандъкова. Тя заяви, че е готова да плати всякаква цена, стига "наистина да няма кучета, които да хапят и да разкъсват хората”.
 
Мерките, които Фандъкова предлага, са свързани със спешни промени в законодателството, така че да се улеснят процедурите за изграждане на приюти, както и да се облекчат условията за евтаназиране на доказано опасните кучета.
 
Тя съобщи за порочната практика за осиновяване на агресивните кучета, след което отново да се пускат на улицата. Това е и причината за исканото отпадане на понятието "надзорник", който да се грижи за десетки, а в някои случаи и за стотици бездомни животни на улицата.

"Ние стимулираме осиновяването, но истинско осиновяване и отглеждане на кучето вкъщи", допълни кметът.
 
Фандъкова подчерта, че не иска да слага "под общ знаменател" всички природозащитни организации и даде положителен пример с Animal Rescue, които поддържат най-големия приют и кастрационен център в Горни Богров.
 
"Първо трябва да има промени в закона и второ, необходима ни е подкрепата на обществото и медиите, за да може следващите месеци да има видим резултат", допълни кметът.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?