Австрийски съд задължи Фейсбук да премахва реч на омразата

Австрийски съд задължи Фейсбук да премахва реч на омразата

Австрийски съд задължи социалната мрежа Фейсбук да премахва публикации, съдържащи реч на омразата. Решението може да се разглежда като победа на активистите, настояващи социалните медии да се борят с "троловете" в интернет.

Искът бе подаден от австрийската Партия на Зелените, след като нейната председателка стана жертва на такива публикации.

Апелативният съд във Виена постанови, че социалната мрежа Фейсбук е длъжна да премахне оскърбителните постинги по адрес на Ева Главишниг. Съдебното решение има международни последици, тъй като посочва, че блокирането на подобно съдържание само на територията на Австрия не е достатъчно и то трябва да бъде премахнато въобще от платформата на Фейсбук.

Становището на съдиите е, че за социалната мрежа няма да е трудно да автоматизира този процес.

Депутатът от Зелените Дитер Броз коментира, че Фейсбук вече не може да твърди, че е само платформа, а трябва да поеме отговорност за борба с агресията.

Развръзката по това дело в Австрия идва в момент, когато властите в цяла Европа обмислят начини да накарат Фейсбук, Гугъл, Туитър и други социални медии да премахват бързо реч на омразата, фалшиви новини и публикации, подбуждащи към насилие.

Миналия месец германското правителство одобри план за въвеждане на глоби до 53 милиона евро спрямо социални мрежи, които не премахват съобщения, предизвикващи ненавист, както и фалшиви новини, след подадено оплакване от потребителите. Европейският съюз обмисля нови правила, които да са общи за всички страни членки.

Технологичните компании вече обявиха някои мерки за борба с възниквалите проблеми. Фейсбук обеща да наеме три хиляди души, които да се борят с агресията и с разпространението на сцени на насилие в мрежата. Гугъл заяви, че ще промени работата на системите за търсене, за да помогне да се установи разпространението на фалшиви новини и агресивни изказвания.

Засега от Фейсбук не са коментирали съдебното решение.

Австрийската партия на Зелените се надява решението да бъде окончателно потвърдено от върховния съд на страната. Апелативният съд постави, че Фейсбук трябва да премахва освен конкретни публикации, съдържащи реч на омразата, така и идентични постинги. Зелените обаче настояват да се премахват не само идентичните, но и подобните постинги, като и да се идентифицират притежателите на фалшиви акаунти.

Зелените също така настояват Фейсбук да плаща на пострадали от такива публикации, което би дало възможност на отделни хора по-лесно да поемат финансовия риск и да завеждат съдебни дела, когато се окажат жертви на оскърбителни публикации.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?