Австрийски таблоид предлага уикенд във вилата от "Ибисагейт"

Австрийски таблоид предлага уикенд във вилата от "Ибисагейт"

"Вижте сами това място": австрийският таблоид "Йостерайх" днес пусна лотария с възможна печалба уикенд в нашумялата вила в Ибиса, където е заснето видеото, накарало лидера на австрийската крайна десница да подаде оставка, предаде Франс прес в сряда.

Предлагана под наем между 800 и 1100 евро на вечер през "Еърбиендби" (Airbnb), вилата, разположена на 8 км от главния град на Балеарските острови, има четири двойни стаи с бани и басейн, според този сайт.

Но най-привлекателен за щастливците, които ще спечелят, ще е големият кафяв диван, на който е заснет лидерът на Австрийската партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе, докато предлага на мнима племенница на руски олигарх важни публични пазари в замяна на скрито финансиране.

Това видео, чийто автори не са идентифицирани, е било заснето през юли 2017 г. на пиянска вечер, организирана в специално наетата вила, за да хване в капан лидера, станал пет месеца по-късно вицеканцлер.

Излъчването в петък на този запис от германските медии, няколко дни преди изборите за Европейски парламент на 26 май, накара Щрахе да се оттегли от всичките си постове и разби коалицията с консерваторите на канцлера Себастиан Курц.

Щрахе осъди "коварния" начин на действие и обяви, че ще подаде жалба. Той се извини за думите си, подчертавайки, че са били казани под влиянието на алкохол.

Курц ще се изправи в понеделник срещу вот на недоверие, внесен от опозиционна екологична партия. Днес той ще представи експерти, които да заемат овакантените постове след оттеглянето на министрите от АПС до предсрочните парламентарни избори, предизвикани от тази криза.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?