Австрийските фирми отричат да знаят цената на подписа на екоминистъра ни

И втората австрийска фирма, чието име бе цитирано в статия на виенския вестник “Дер Щандард” за корупцията в България, отрече да е отправяла подобни обвинения, стана ясно в петък от прессъобщение на Министерството на околната среда и водите.

В средата на февруари изданието публикува статия, в която австрийски фирми коментират проблемите си в България. Рихард Дорнауер от фирмата “Заубермахер”, която се занимава със сметосъбиране, смята, че се конкурсите се формулират така, че да бъдат спечелени от местни фирми. Гернот Шьобиц от фирмата “Винербергер” бе цитиран да казва “Вече знаем обаче колко струва един подпис от министър на екологията, например”.

След обвиненията министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров поиска чрез българския посланик в Австрия информация при кои проекти двете фирми са били възпрепятствани от МОСВ и да предоставят данни относно твърденията си за корупция.

От “Заубермахер” отрекоха да са имали проблеми с МОСВ в началото на седмицата, а от “Винербергер” сега са пратили писмо до Чакъров, в което посочват, че “в нито един момент досега не сме имали каквито и да е основания да считаме, че съществува корупция, още по-малко свързана с вашето министерство и вашето име”.  От фирмата твърдят, че цитираните от “Дер Щандард” думи на изпълнителния директор Гернот Шьобиц „са изцяло извадени извън контекста на въпросното изказване”.

В писмото се заявява и готовност за лична среща с министър Джевдет Чакъров, за да се изясни създалото се недоразумение. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?