Австрийските консерватори предлагат постенето да бъде забранено за учениците мюсюлмани

Генералният секретар на Австрийската народна партия Карл Нехамер

Австрийските консерватори заявиха, че на учениците мюсюлмани не трябва да се позволява да постят по време на Рамазана. Те казаха това една седмица след като дясното правителство във Виена обяви драстични мерки срещу определени джамии и имами, предаде ДПА.


"Когато религиозни ритуали - без значение на коя религия - застрашават здравето на деца, е премината граница", каза генералният секретар на Австрийската народна партия Карл Нехамер.


Има "безброй" свидетелства от учители за ученици, които не могат се съсредоточат в училище, защото по време на периода на постене през Рамазана се въздържат от храна и напитки, добави той.


Австрийската ислямска общност обвини АНП в "постоянни обиди и унижения". "Това води до опасно отчуждаване в обществото", каза говорителка на общността.


Миналия петък австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че властите обмислят изгонването на до 60 турски духовници, заподозрени във финансиране от Анкара въпреки забраната за това в австрийското законодателство.


Курц обяви и че седем джамии на арабска организация ще бъдат затворени, защото, както се твърди, в едната от тях са разпространявани салафитски възгледи.


Тези действия разгневиха мюсюлманите в Австрия, но и влошиха напрегнатите още отпреди това отношения на Виена с Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?