Австрийските социалдемократи номинираха шефа на железницата за канцлер

Австрийските социалдемократи номинираха шефа на железницата за канцлер
Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) номинира за свой лидер и канцлер на страната Кристиан Керн, съобщи Франс прес.
 
"Решението е взето", заяви кметът на столицата Виена Михаел Хойпл, който е и. д. председател на АСДП след оставката на Вернер Файман.
 
Кристиан Керн, директор на австрийската железопътна компания, бе определен за нов лидер на социалдемократите и бъдещ канцлер на страната още вчера.
 
В понеделник Файман подаде оставка от двата поста след поредица изборни поражения на АСДП от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), включително отпадането на кандидата на социалдемократите още на първия тур на президентските избори в Австрия. По-големият партньор в управляващата коалиция освен това бе разделен вътрешно заради твърдата политика на канцлера към мигрантите.
 
Социалдемократите управляват заедно с консервативната Австрийска народна партия (АНП). По-малкият партньор в коалицията даде да се разбере, че ще приеме за наследник на Файман само поддръжник на неговата твърда линия по мигрантския въпрос.
 
Като шеф на железниците, в разгара на миграционната криза, Кристиан Керн транспортира и подслони хиляди бежанци от Сирия и други страни.
 
АСДП ще избере официално 50-годишния Керн за свой председател във вторник. Очаква се парламентът да гласува вот на доверие на новото правителство в сряда. 
 
АСДП и АНП управляват Австрия в голяма коалиция от 2008 г. Оттогава до изненадващата си оставка в понеделник канцлер бе Вернер Файман.
 
Бъдещият ръководител на австрийското правителство има репутацията на един от най-влиятелните бизнес лидери в страната, който обаче не е забравил своите корени в работническата класа, отбелязва ДПА. Неговата обиграност в отношенията с медиите и умения за създаване на контакти го превърнаха във фаворит за следващ канцлер дълго преди оставката на Файман.
 
"(Керн) има социално поведение и e роден победител, който нагажда и променя нещата, когато е необходимо. Той ще съумее да промени из основи социалдемократическата партия", заяви синдикалистът Йозеф Мухич.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?