Австрийският канцлер предлага по-малко еврокомисари

Австрийският канцлер предлага по-малко еврокомисари

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предложи реформи в Европейския съюз, които предвиждат съкращаване на броя на комисарите. Целта е намаляване на административните разходи, съобщава германският всекидневник "Ди Велт".

Седмици преди началото на ротационното председателство на Австрия на Съвета на ЕС, Курц заяви, че "ако искаме да спасим Европа, Брюксел трябва да даде пример и да съкрати административните разходи". Той призова Брюксел "да подходи с внимание към парите на данъкоплатците".

Австрия поема председателството на Съвета на Европейския съюз от България на 1 юли.

"Ако броят на комисарите бъде намален от сегашните 28 до 18, на базата на справедлива ротационна система, това ще доведе не само до спестяване, но и ще направи Европейската комисия също така по-ефективна и по-фокусирана", каза Курц.

Според него би било добре да има само едно седалище на Европейския парламент (ЕП). "Разбира се, че е безсмислено да има две седалища на един и същи парламент – Брюксел и Страсбург. Сигурен съм, че в бъдеще Европейският парламент ще се намира само на едно място", каза австрийският канцлер. Той обаче прогнозира, че "Франция никога няма доброволно да се откаже от Страсбург".

По правило ЕП заседава веднъж месечно от понеделник до четвъртък във френския град Страсбург, а през останалата част от месеца се събира в Брюксел. Цената на тази двойна структура възлиза на около 200 милиона евро годишно. Секретариатът на ЕП е в Люксембург. Схемата се основава на споразумения, съгласно които институциите на ЕС следва да се намират в колкото се може повече страни. Не става въпрос само за престиж, но и за реални икономически интереси.

В разгорещен дебат за нова многогодишна финансова рамка за ЕС след 2020 г. Австрия, наред с други нетни вносители като Холандия, Дания, Швеция и Финландия, призовава сегашното ниво на разходите в бюджета на ЕС - тоест, да не надвишават един процент от брутния вътрешен продукт.

Но в разрез с това предложение, разходите се очаква да нараснат от 1.211 до 1.279 трилиона евро до 2027 г., което е равно на около 1.11 % от брутния вътрешен продукт на страните членки.

За Австрия това означава 970 милиона евро за Брюксел всяка година, което е неприемливо, казва Курц. Той има амбицията да започне "тежки и дълги" преговори относно новия бюджет на ЕС.

Австрийският канцлер приветства увеличените инвестиции в защитата на външните граници на ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?