Австрийският канцлер: Приемането на Турция в ЕС би било грешка

Държавите от Западните Балкани са добре дошли, казва Севастиан Курц

Австрийският канцлер: Приемането на Турция в ЕС би било грешка

"Убеден съм, че има държави, които трябва да приемем в Европейския съюз, когато изпълнят условията. Това са държавите от Западните Балкани. Прием на Турция в ЕС обаче би било грешка." Това заявява австрийският канцлер Себастиан Курц в интервю за германската телевизия "Ер Те Ел".

31-годишният Курц стана най-младият премиер в Европа прди повече от три месеца.

“Голяма тема в тази страна (Турция – бел. ред.) е въпросът за правовата държава, подходът към демокрацията, човешките права и отношението към журналисти", обосновава се Курц.

Той подлага на остра критика арестите на инакомислещи и масовите уволнения в публичния сектор на хора, които си позволяват да изразяват лично мнение, което не е в унисон с политическата линия на властимащите.

Курц взима отношение и по разразилия се през последните дни в Германия дебат принадлежи ли ислямът към християнски държави.

"Свободата на изповядване на религии е нещо добро и важно. Това обаче не означава погрешно разбрана толерантност", коментира Курц.

Мюсюлманите в Австрия, Германия и в други държави членки на ЕС имат пълното право да изповядват религията си. Няма място обаче за политически ислямизъм, нито за каквато и да била тенденция към радикализиране, смята австрийският канцлер.

Курц, чиято страна поема европредседателството на 1 юли от България, посочва и приоритетните теми за Виена. Това са сигурност и битката срещу нелегална миграция. Вече е съгласувал с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че “през това полугодие възнамеряваме да направим решителна стъпка по въпроса за защита на външните граници".

Курц призовава също ролята и влиянието в рамките на ЕС да не се свеждат единствено до големите държави. "Европейският съюз далеч не е само Меркел и Макрон. Европейският съюз се състои от 28 държави", казва Курц.

Той изпитвал дълбоко уважение към следваната от канцлера Ангела Меркел линия. Политиката на френския президент Макрон обаче била толкова релевантна, колкото оспорваната линия на унгарския премиер Виктор Орбан.

Курц припамня, че след Швеция Австрия е приела най-много бежанци. Ето защо никой не можел да отправи упрек към страната му, но допълва, че "тъй като приехме толкова много бежанци, с право можем да кажем кое действа и кое не".

Според Курц в Централна Европа не може да се допуска неограничен поток от бежанци. До нищо не водела и постоянната дискусия за въвеждане квоти за прем.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?