Австрийският канцлер призова ЕС да се бори срещу политическия ислям

Себастиан Курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц призова днес Европейския съюз след атентата във Виена да се бори срещу политическия ислям, който според него е идеология, която представлява опасност за европейския начин на живот, предаде Франс прес.

"В бъдеще ЕС трябва да се съсредоточи много повече върху проблема с политическия ислям", заяви Курц в интервю за германския всекидневник "Велт". "Очаквам края на (останалата) неразбрана толерантност и във всички европейски страни да се осъзнае опасността, която идеологията на политическия ислям представлява за нашата свобода и за европейския начин на живот", добави той.

Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за извършения в понеделник вечерта във Виена атентат с огнестрелно оръжие, при който загинаха четирима души.

Курц подчерта, че "Европейският съюз трябва да води борбата срещу ислямисткия тероризъм и особено с политическата основа, на която той се опира, т. е. политическия ислям, с цялата необходима решителност и единство". "Вече обсъждам този въпрос с (френския президент) Еманюел Макрон и много други правителствени ръководители, за да можем да координираме по-добре действията си в рамките на ЕС", отбеляза той.

Австрийският канцлер изрази увереност, че темата за борбата срещу политическия ислям ще бъде обсъдена на следващите срещи на върха на съюза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа