Австрийският посланик съветва България да не настоява за Шенген

Не смятам, че сега е моментът за България да настоява за членство в Шенген, коментира австрийският посланик в Българи Роланд Хаузер пред БНР.

“Бъдещето на Шенгенското споразумение не е ясно, но със сигурност то ще претърпи сериозни промени. Така, че България ще трябва отново да изчака. И когато се очертае новата рамка на Шенген, да постави своето членство на дневен ред. А аз съм сигурен, че и тогава Австрия ще подкрепи България", каза дипломатът.

Той напомни, че Шенгенското споразумение в момента е подложено на сериозно изпитание. “В рамките на Шенгенската зона се издигат огради, въведен е отново контролът по границите. Европейската комисия сериозно обмисля промени в тази насока“, коментира Хаузер.

По думите му изходът от бежанската криза е решаването на военните конфликт в Сирия и Ирак. "Но и минава и през изграждането на зони за сигурност, на горещи точки за първична регистрация на бежанците и тяхното разпределение , както и през сигурна защита на външните граници на Европейския съюз", смята дипломатът.

Според него вече е пределно ясно, че нито една страна, засегната от бежанската вълна, не е в състояние да се справи сама с проблема и е нужно общоевропейско решение. Дипломатът каза, че ЕС е изправен със сигурност пред едно от най-големите изпитания от създаването си, но и че той винаги е успявал да намери правилното решение.

Още от България и ЕС