Австрийският университет от визитката на Пламен Николов няма данни той да е учил там

Образованието на кандидат-премиера на ИТН Пламен Николов предизвиква все повече въпросителни, макар че само преди няколко дни номинираният от партията на Слави Трифонов показа публично куп дипломи. Неясна остава историята с университета в Клагенфурт, Австрия, който продължава да стои във визитката му на сайта на "Има такъв народ" в раздела "образование".

Според местния вестник "Клайне цайтунг" няма данни Николов да е бил възпитаник на висшето училище. Университетът в Клагенфурт няма писмени следи за работата на Николов. До този извод е достигнал австрийският журналист Уве Зомерсгутер, автор в изданието "Клайне цайтунг". Неговата статия е със заглавие "Неясноти в биографията. Защитил ли е научна степен бъдещият български министър-председател в Клагенфурт?"

Авторът на статията, който е ръководител на икономическия отдел на вестника, казва пред БТА, че Николов не е бил възпитаник на университета. Този извод се базира на официална информация, получена от д-р Анегрет Ландес, завеждаща отдела за връзки с обществеността на университета Алпе Адрия в Клагенфурт.

В писмено становище по случая д-р Ландес посочва, че студент или абсолвент на име Пламен Николов не фигурира в компютърната система на университета. Името му не присъства и в регистъра на Съюза на австрийските библиотеки, където се съхраняват всички писмени работи на студентите в Австрия.

Именно с докторската си степен от университета в Клагенфурт (Австрия) по "Философия на икономиката, правото и политиката" Николов се явява преди няколко години на кастинг за политици в риалити формата на предаването на Слави Трифонов.

Историята обаче се заплита още повече заради маневрите, които кандидат-премиерът прави в последните дни. В официалния сайт на ИТН Николов посочва университета в Клагенфурт като място, където е получил образованието си, наред със Софийския университет.

Веднага след номинацията му Cluzb посочва, че в личния му профил в мрежата LinkdIN Николов е отбелязал само магистърската си степен в СУ ("История и философия на науката и технологията") и PhD в известния австрийски университет именно по "Философия на правото, политиката и икономиката".

В момента обаче информацията е поправена и от обяснението вече ясно се разбира, че дисертацията му е защитена в СУ.

Според информация в свободната енциклопедия Уикипедия, Пламен Николов е завършил магистратура по философия през 2000 г. със защитена дипломна работа на тема "Философската рефлексия и смяната на научните познавателни парадигми". Статията за Николов в Уикипедия е създадена от нулата и оформена готова на 26 юли, ден преди да бъде обявена кандидатурата му за министър-председател.

Потребител с име nikolov p е редактирал неколкократно статията.

В Уикипедия пише, че в Австрия Николов е работил под ръководството на проф. Манфред Мозер и защитава научен проект на тема: "Phenomenology and lived phases of perceived time".

При кастинга за политици в "Шоуто на Слави" той самият се представя като специализант в Австрия.

Преди няколко дни самият Пламен Николов обяви, че е бил поканен в Австрия, но не и че е специализирал. Сред множеството дипломи, които той показа пред медиите, имаше и документ с печат от университета в Клагенфурт, но той не обясни какво точно удостоверява този лист.

Всъщност този документ само доказва, че Николов е имал възможност да реализира научен проект в Клагенфурт в рамките на 8 месеца. Той обаче изобщо не удостоверява, че го е направил. По време на пресконференцията самият кандидат заявява:

"Постдокторантска стипендия (показвайки документа на камерите б.р.) . И съм поканен от университета в Клагенфурт. Това е нещото и решението, което взех в живота си, да не продължа образованието и кариерата си в Австрия. Предпочетох да остана у нас, да се оженя за тази невероятна жена, която всички вече добре познавате. Да имам две деца и да допринасям за България".

При това положение възниква въпросът защо във визитката му на сайта на партията се твърди, че Николов е завършил университета в Клагенфурт.

Няколко часа след публикуване на материала в австрийското издание Николов заяви пред БТА, че не е бил абсолвент във висшето училище в Клагенфурт, а само е защитил научен проект там. Кандидат-премиерът намекна, че въпросите на местния вестник не били коректно зададени, защото информация трябвало да се търси от австрийското министерство на образованието. Той обясни, че ставало дума за научен проект на тема ""Феноменологията и фазите на преживяване при възприемането на субективното време".

"Благодарение на него съм защитил своя дисертационен труд пред ВАК", заяви той.

Николов допълни, че докато е бил в Австрия е ползвал библиотеката и научния ресурс на трима професори. Двама от тях все още били живи и здрави.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?