Австрийско-саудитска сделка за най-голямата слънчева централа у нас

Фотоволтаичниятпарк в Караджалово

Австрийската "Енерджи Дивелъпмънт" е новият собственик на най-голямата слънчева електроцентрала в България с мощност над 60.4 MWp – край село Караджалово, съобщиха във вторник от "Ей Си Еф Ринюъбъл Енерджи Лимитед", която е притежавала досега фирмата собственик на мощността – саудитската ACWA Power Karad.

Цената сделката не се съобщава. Купувачът е инвеститор и разработчик на проекти в сектора на възобновяемите енергийни източници. "Енерджи Дивелъпмънт" също така е придобила дружеството "Номак България", което също е било притежание на саудитската компанията.

И двете сделки бяха обект на обвързващо споразумение още през декември 2019 г. и представляват най-голямата сделка за фотоволтаичната индустрия в България до момента, посочва продавачът.

Електроцентралата в Караджалово, която е най-голямата фотоволтаична централа на една локация в България, е произвела 85.56 гигаватчаса неутрална въглеродна енергия през 2019 г.

Финансов съветник на продавачите и по двете сделки е "Райфайзен Банк Интернешънъл АГ", правен -  "Си Ем Ес София"..

"ACWA Power Karad бе една от първите ни инвестиции в соларни фотоволтаични проекти и послужи като първа стъпка към бъдещите ни инвестиции на пазара на възобновяеми соларни фотоволтаици в Близкия изток, Африка и останалия свят. Спрямо преди десетилетие, днес с гордост можем да заявим, че приблизително 25% от общия портфейл на ACWA Power (въз основа на капиталовите разходи), който междувременно се е умножил четири пъти, се състои от възобновяеми енергийни активи", коментира в съобщението Пади Падманатан, президент и главен изпълнителен директор на ACWA Power, която е саудитски разработчик, инвеститор и оператор на производствени съоръжения за електроенергия и обезсолена вода.

Споделяне

Още от Бизнес