Автобандите били по-напред с технолгиите от полицията

Трансграничните комуникации между престъпните групи, занимаващи се със застрахователни измами, кражба и контрабанда на автомобили стават все по-интензивни. Това заяви шефът на НСБОП ген. Румен Миланов след края на международната конференция "Застрахователни измами, кражба и контрабанда на МПС". Според него новите технологии, които използват престъпните банди за декодиране на защитните устройства, монтирани на колите, изискват от полицията да усъвършенства своите средства за противодействие.

По думите на полк. Тодор Илиев, шеф на "Криминална полиция" при ДНСП българските служби са задържали устройства за декодиране на защитни автосистеми, които са били предназначени за престъпни групи в България. Пратката е намерена в автомобил, идващ от европейска държава, каза полк. Илиев, но не уточни коя е страната, тъй като работата по случая продължава.

При обсъждането на заключителната резолюция на конференцията делегациите на Австрия и Швейцария предложиха на следващия форум участниците да развият темата за предпоставките и възможностите за връщане на откраднатите автомобили според тяхното законодателство.

Една от целите на седмата конференция, която ще се проведе догодина, трябва да бъде изработването на документ за възстановяването на откраднатите автомобили на законните им собственици, решиха делегатите днес. Те ще обсъдят и методите за легализация и реализация на откраднатите коли с цел изработване на стратегия за противодействие на автокражбите.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?