Автоборсите край Дупница се проверяват за данъчни измами

Автоборсите край Дупница се проверяват за данъчни измами

Над 30 фирми, които продават втора ръка автомобили на борсите край Дупница, ще бъдат проверени дали не извършват данъчни измами и не укриват приходи, както и дали на тях не се продават крадени автомобили. Това ще стане в съвместна операция на Националната агенция по приходите и МВР, започнала във вторник.

В акцията участват служители на икономическа и криминална полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили и автопатрули на вътрешното министерство. Задачата на съвместните екипи е да установят произхода на средствата за закупуване на автомобилите, цените и отчитането на приходите, както и данни за престъпления, свързани с търговията с превозни средства.

Данъчните инспектори вече са извършили предварителна проверка на повечето търговски дружества, които продават автомобили в Дупница. Предстои извършването на ревизии за онези, за които се докаже отклонение от данъчния режим, допълват от приходната агенция.

Сред най-често срещаните схеми за избягване на облагане е фиктивното сключване на договори между купувача физическо лице и собственика на автомобила в чужбина, като по този начин посредникът при продажбата не декларира приходи и не плаща нищо. Друга практика е да се посочват силно занижени стойности на продажбата, нямащи нищо общо с пазарните цени. Често срещана е схемата на масова покупка на бракувани автомобили в чужбина от застрахователни дружества, които в последствие се ремонтират и продават в България. 

Съвместните проверки на двете ведомства продължават.

Споделяне

Още от Бизнес