Автобус на градския транспорт изгоря напълно в Бургас

Снимка: <a href="http://www.besove.com/" target="_blank">Бесове.бг</a></font></p>

Автобус на градския транспорт се запали в движение и изгоря почти напълно в Бургас. Никой от 15-те пътници в 20-годишното возило не е пострадал, съобщиха от областната дирекция на МВР в Бургас.

Инцидентът е станал около 11.50 часа във вторник. Автобусът е пътувал по линия номер 30 на градския транспорт между Житарово и Бургас. Запалил се е в движение, като огънят тръгнал от задната част на рейса.

Шофьорът Маври Полименов спрял машината, след като забелязал пушека и усетил характерната миризма. Извел пътуващите и тръгнал да гаси с пожарогасители.

Междувременно на мястото дошли и два противопожарни автомобила "Тетра" (с обща вместимост на цистерната 16 тона) и осем огнеборци, които успели да потушат запалването с 10 тона вода.

Въпреки бързата реакция автобусът е изгорял почти напълно, като задната му част е напълно изпепелена.

Рейсът е собственост на общинската фирма "Бургасбус".Това е втори инцидент с автобуси на фирмата, след като преди месец друг рейс също се подпали.

Все още не е ясна причината за днешния инцидент. Жега, късо съединение или теч на гориво може да са предизвикали запалването, предполага директорът на общинската фирма Петко Драгнев, цитиран от бургаското електронно издание “Бесове”.

Той уточнява, че след предишен инцидент е наредил всички автобуси да минат техническа проверка, както и да им бъдат измити двигателите, за да няма отлагане на масло и гориво. Изгорелият автобус е минал и такова почистване.

Според Драгнев причината за инцидентите е, че техниката е стара – на повече от 20 години. Той се надява с купуването на новите автобуси по европейския проект за обновяване на градския транспорт на Бургас за над 100 млн. лв. този проблем да бъде решен.

67 нови автобуса трябва да бъдат купени по европроекта. Прогнозната им стойност е 38.5 млн. лева. Поръчката е обявена още през февруари, но няма данни за избран изпълнител, показва регистърът на Агенцията за обществени поръчки.

Това е поредният инцидент с автобус в жегите. На 4 юли рейс на фирма "Сърнела" с 12 души в него се запали в Хасково, като пострадали нямаше. Огънят унищожи задната част на превозното средство.

На 28 юни автобус, превозващ пътници от Велинград за Стара Загора, се запали на 151-и километър на автомагистрала "Тракия" край Пловдив. Пострадали също нямаше.

Споделяне

Още по темата

Още от България