Автобус падна в Янтра, загинаха 18 пътници, 14 са ранени

24-местен автобус е паднал около 17.15 часа в река Янтра в четвъртък при град Бяла на главен път Русе - София. Той е бил блъснат от камион с шуменска регистрация, натоварен със зърно. Катастрофата е станала при гъста мъгла на мост в тежък участък на пътя. Камионът също е паднал в реката. Най-вероятната причина за катастрофата е отказ на спирачките на камиона или намалената видимост заради мъглата. Експертизи ще установят по-късно какво точно е предизвикало инцидента.

По данни на МВР загиналите на място са 18 души, един изваден е починал по-късно от раните си. Ранените са 14. Те се извозват в болниците в Бяла и Русе, който е на 60 километра от Бяла. Сред ранените някои са в много тежко състояние, един е в критично, лошо пострадали са две деца и млада жена, които са откарани в болницата в Русе. Жената е с коремна травма и ще бъде оперирана, едното дете е с черепно-мозъчна травма, другото е с травми на крайниците.

Автобусът, собственост на “Общински автотранспорт” - Бяла се е движел по единствената градска линия в Бяла по посока от града към гара Бяла, която се намира на 7 километра разстояние. Той е бил пълен с хора, чиито брой засега не е установен. Те се прибирали по домовете си след края на работния ден. В близост до гарата има жилищен квартал.

На мястото на катастрофата има водолази и алпинисти от Гражданска защита, екипи на пожарната, полицията и бърза помощ, както и много хора от Бяла. Там са директорът на регионалната дирекция на МВР и окръжният прокурор на Русе.

Въпреки гъстата мъгла е осигурено бързо трасе за придвижване на линейките с пострадалите към болниците в Русе и Бяла. Свикани са извънредни медицински екипи.

Спасителите са затруднени от мъглата и тъмнината. Към 19.30 часа автобусът вече бе изваден от реката.

Кметът на Бяла е отправил призив към населението на града да даде кръв, на който са се отзовали множество граждани.

Заради трагичния инцидент е спрян концертът на централния площад в Русе, посветен на присъединяването на България към ЕС.

На същото място през 1993 г. е станала друга тежка катастрофа, при която загинаха 29 румънски пътници. То е известно сред водачите като особено опасно.

Движението е отклонено по обходни маршрути.

Два часа след инцидента, по нареждане на премиера Сергей Станишев, който е на конгреса на Партията на европейските социалисти в Португалия, на мястото на катастрофата се отправили много от министрите. Румен Петков, Даниел Вълчев и Емел Етем били готови да дарят кръв, ако се наложи. 

Споделяне

Още по темата

Още от България