Автобус помля 7 леки коли в София (видео)

Страшно, като на война беше, разказа очевидец

Автобус на частен превозвач помля 7 леки коли в столичния квартал "Орландовци".

Пътният инцидент стана около 10 часа сутринта на ул."Малашевска", съобщиха от МВР.

По чудо няма пострадали и жертви. Автобусът е бил празен и е ударил паркирани на улицата коли, някои от които са пострадали до неузнаваемост.

"На цялата улица е погром. Автобусът отнесе стълбове, метални контейнери, качи се и по тротоара", пишат очевидци в социалните мрежи.

"Страшно, като на война... като бомбардировка", каза Цветелин Савов, собственик на автомобил БМВ Х5 пред БГНЕС. Той разказа, че неговата кола е влачена в продължение на 40 метра. "Това означава, че автобусът няма никакви спирачки... Кой допуска, това нещо да се случи. Знаят ли в Центъра за градска мобилност какво става с тези автобуси?, попита той.

Автобусът се е движел по линия 31, което се движи до село Голяновци. Тази линия се обслужва от частния превозвач "МТК Гроуп". Към момента от компанията няма официална позиция по случая.

По разказа на очевидци шофьорът на автобуса първо удря линейка. Слиза, за да подпише костативния протокол. Докато оформят документите празният автобус незнайно как потегля и удря паркиралите по улицата автомобили и се качва на тротоара. По пътя си помита контейнере за отпадъци, събаря и улични лампи.

Движението в района беше блокирано за часове.

"МТК Гроуп" ООД обслужва крайградските линии на София по договор сключен със Столична община. В края на 2020 г. компанията поиска от Столична община да ѝ доплати 5 млн. лв. заради инфлацията и вдигането на цените на горивата. След заплаха от страна на общински съветници от опозицията се стигна до компромисно плащане от 1.8 млн. лв. Малко след парламентарните избори на 4 април стана ясно, че превозвачът иска индексацията на плащанията да продължи и през 2021 г. Така за първите два месеца на годината претенциите ѝ бяха за 200 000 хил. лв., които мнозинството в Столичния общински съвет одобри.

За разлика от "МТК Гроуп" другите два частни превозвача, които обслужват линии на столичния градски транспорт - "Карат С" и "Еридантранс", скоро не са искали актуализация на цените.

Договорът на "МТК Гроуп" със Столична община за обслужване на крайградските линии е подписан 2 декември 2016 г. и е за 8 години. Стойността му възлиза на 144 млн. лева, като допълнително общината е задължена да доплаща индексация, ако годишната инфлация е над 5%, а повишението при цените на газа е над 20%. Уточнено е, че за услугата ще се плаща по 3 лева/км на превозвача с годишен пробег 5 579 000 км. Дружеството оперира 16 линии от градския транспорт на София.

Собственици на "МТК гроуп" са Велизар Илиев и "Джей Ар инвест" АД, а управител е Росен Илиев. До 2011 г. сред собствениците е бил и Йордан Илиев, който според медийни публикации е първи братовчед на покойните основатели на застрахователната компания ВИС-2, братята Георги и Васил Илиеви.

Споделяне

Още от България