Автобуси тръгват по трамвайните релси в София

Автобуси тръгват по трамвайните релси в София

Автобусите на градския транспорт да се движат по обособените трамвайни трасета в София. Това обмисля Столичната община с цел избягване на задръствания и закъснения по автобусните маршрути.

Това трябвало да направи градския транспорт по-привлекателен, хората да го ползват вместо личните си автомобили и така въздухът в София да стане по-чист.

Идеята беше съобщена от кмета Йорданка Фандъкова. Първоначално автобусите щели да тръгнат по трамвайните релси по бул. "Константин Величков". Там трасето за трамваите е в средата на пътното платно. Подобни трасета има по булевардите "Александър Стамболийски", "Христо Ботев" и други.

За подобряването на качеството на въздуха до началото на зимата се очаква да пристигнат и първите електробуси в София, за които общината ще плати 22 млн. лева.

В четвъртък от Столичната община се похвалиха, че за първите три месеца на годината превишенията на нормите за фини прахови частици са били по-малко в сравнение със същия период на 2017 г. Средните концентрации също били по-ниски.

В петък Фандъкова припомни, че най-голямото предизвикателство остава битовото отопление на твърдо гориво. За целта трябвало да се разширят газопреносната и топлопреносната мрежа.

Фандъкова провери в петък изграждането на нова сграда на 134 логопедична детска градина "Любопитко" в район "Красно село". Строежът на зданието струва 1.3 млн. лева и трябва да приключи до края на месеца. В новата сграда ще има места за разкриването на т. нар. масови групи, каквито в градината досега не е имало.

"Красно село" е един от районите в София, където има голям недостиг на места в яслените и градински групи. За това Фандъкова обясни, че общината насочва инвестициите към тази част на София, както и към районите с подобни проблеми - "Витоша", "Люлин", "Младост", "Триадица" и "Лозенец".

"Насочваме усилията и към яслените групи, защото много майки искат рано да се върнат на работа", допълни кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България