Въпреки поевтиняването на петрола

Автобусните билети няма да поевтинеят, дори може да поскъпнат

Автобусните билети няма да поевтинеят, дори може да поскъпнат

Въпреки рекордното поевтиняване на петрола, цените на автобусните билети няма да паднат, а дори може да се повишат с 5 – 10 стотинки преди летния сезон. Това прогнозира председателят на Националното сдружение на автомобилните превозвачи Галя Топалова пред бТВ. 

"Според нас до септември-октомври цените ще се задържат такива. Има вероятност за поскъпване преди летния сезон с 5-10 стотинки", каза Топалова.

Цените на билетите за пътническите превози могат да се понижат с около 5-7%, въпреки понижението с около 50% от началото на годината досега на цената на петрола на международните пазари.

Причината е, че в ценообразуването влизат и други фактори като работни заплати, резервни части, такси и т.н., които са се повишили. Това сочат сметките на автобусните превозвачи.

Например цената на автобусния билет по маршрута София – Варна е 33 лв. от
около две години насам. През 2012 г. разходът на гориво, разпределен на всички пътници в автобуса, е бил по 8.30 лв. за всеки пътник. През 2015 г. всеки клиент има принос от 5.80 лв. към общия разход на гориво за автобуса по маршрута София - Варна.

Това означава, че горивото формира около 25% от общата цена на билета. В този случай заради поевтиняването на горивото билетът практически трябва да бъде в размер на 2.50 лв. Така, независимо от срива в цените на горивата, има логика цените на билетите да паднат поне с около 7%.

Цените падат там, където има силна конкуренция, коментира икономистът от "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов. "Стремежът да не загубиш клиенти те кара да сваляш цените. Когато пада цената на транспорта, има повече стоки от Полша, от Франция и има по-ожесточена конкуренция на европейския пазар", допълни той и прогнозира, че тенденцията ще се запази през цялата година.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?