Автобусните фирми заплашват да спрат превозите на 13 януари

Основното им искане е за криминализиране на нерегламентирания транспорт

Снимка: Архив БГНЕС

Автобусните превозвачи заплашват да прекратят превозите на 13 януари 2020 г., ако дотогава не бъдат изпълнени исканията им.

Протестите им започнаха днес, като на този етап те са символични.

От години автобусните превозвачи настояват нерегламентираните превози да бъдат обявени за престъпление.

"Основният проблем е нерегламентираният превоз на пътници, липсата на финансиране, липсата на субсидиране на слабонаселените места, недостатъчно субсидиране на градската агломерация", заяви пред БНТ Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

По думите ѝ превозвачите имат основен проблем със средствата за субсидиране, които са крайно недостатъчни и които се разпределят само между големите градове. "В момента сме в една абсурдна ситуация - 28 млн. лв. са средствата за субсидия, от която 19.5 млн. отиват в 7 града", посочи тя. Милтенова категорично отрече протестите да са заради тол системата. "Това е последното нещо, заради което бихме протестирали в момента. Защото, ако не решим тези проблеми, които сме поставили, няма да имаме нужда от тол система, поради факта, че няма да се движим и няма да извършим превозите, защото ще фалираме", заяви тя.

Превозвачите не харесват и предложението за въвеждане на системата "бонус-малус" по застраховката "Гражданска отговорност", защото то значително ще завиши разходите им.

"Ние няма да оттеглим исканията си. Това, което може да ни накара да преустановим протестни действия, е те да бъдат решени. Това са проблеми, които ние сме поставяли години наред. Знаете, че февруари месец ги бяхме поставили и пред премиера, когато също бяхме обявили протест. Тогава го отменихме, защото се поеха конкретни ангажименти с конкретни срокове да се изпълнят исканията ни. Но всъщност към днешна дата нито един от тези наши проблеми не е решен", добави още Магдалена Милтенова.

Промените в закона за автомобилните превози ще бъдат предложени още на следващото правителствено заседание в сряда и през тази година ще влязат и в Народното събрание, заяви пред журналисти в парламента транспортният министър Росен Желязков по повод протеста на превозвачите и искането им за инкриминиране на нерегламентираните превози.

Желязков обаче подчерта, че има теми, които не могат да бъдат обвързани със срокове, като, например, създаване на единен орган за контрол на пътя.

Регионалният министър Петя Аврамова пък се обяви за преразглеждане на дългосрочните договори на фирмите за превози.

Споделяне

Още от Бизнес