Автоголф

Автоголф
И без специално социологическо проучване можем да се обзаложим, че голф тройка на втора ръка е мечтаната кола за българина средна ръка. Това е видно. Изтъкнатите социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев обаче са хора с въображение и размах. Те не се задоволяват само да ни съобщават кога свършва преходът (и продължава за някои прихода в особено големи мащаби). Те мерят пулса на гражданството и го ускоряват с лансирането на къде, къде по-едра (тяхна) мечта: голф в тройка с бизнесмена-експерт по този спорт Красимир Гергов.

Тримата били моторът на идеята голфът, макар и да не е народен спорт у нас, да се превърне в международен такъв на местна, разбирай държавна, почва. Със съответните големи дивиденти за държавата(?). Да плува корабче в това око, за да не кажем безочие?

Тройната коалиция Гергов-Райчев-Стойчев си има вече говорител в рекламната кампания по осъществяване на този толкова алтруистичен проект за все по-пълно задоволяване на растящите потребности на богаташите. Казва се Сергей Станишев и работи по съвместителство главен отговорник за състоянието на държавата.

Яви се той пред смаяната, обръгнала на какво ли не общественост и обясни колко хубаво би било България да се сдобие с едни държавно подпомагани голф комплекси. И защо не? Държавата ни е изтъкана от какви ли не комплекси. Държавността ни - също. Някои от тях датират от времето на бригадирското движение, базирано на един гол ентусиазъм. Иде времето на друг - на голф ентусиазма.

Задава се градеж на ново стопанско предприятие, държавно дружество „ Голф развитие”. Гол в развитие. Чиста проба спорт. Гергов на Райчев, той на Стойчев ( зяпачите са пас), леко по тъча, Станишев поема топката на празна врата у поле, за какъвто у нас обикновено се оказва законът и гооолф!

Пък после защо хората си кръщават фирмите с имена като „Биндер”. Вие какво искате, направо „ Остап Бендер” ли да ги регистрират? И да заявят открито: от Вас (данъкоплатци) бензина, от нас идеите! Ами че тогава я ресорният министър Гагаузов, я някой прокурор ще вземе да се усети, че работата е съвсем като в „ Златния телец”.

В България, по липса на Илф и Петров, виреят Алф ( извънземен, недосегаем, с 8 стомаха) и Гергов. Те не правят нищо незаконно. Запълват им се дупките в пазара, в случая с инфраструктурната, апортната и въобще институционалната помощ на държавата. Има пазарна ниша и предлагат чрез запълване на дупчици с едни малки пластмасови топченца по българските поляни да се изпразнят максимално джобовете на широките маси от милионери в близката и далечна чужбина, жадни за разтуха из тучните родни ливади. Така ще се даде нагледен пример, че и тук се запълват дупки. Стига с тези оплаквания за дупки по пътищата, черни дупки в правораздаването и историческата памет!

От нас, зяпачите, които не се бяхме досетили за такова сериозно перо за запълване на бюджетните държавни дупки, се иска само да не се косим. Косим тревата на игрищата (като един ливади) и прибираме реколтата от евро и долари. Гооолф! А може би автоголф, все пак? Това ще стане ясно, ако зяпачите станат отново граждани

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?