Автоинструктори искат до 320 лева за шофьорски курс

Таксата за шофьорски курсове да бъде между 300 - 320 лева,се повиши стандартът на обучението, предлагат преподаватели от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка по авто-мотоподготовка (СПАМП).

В момента цената на шофьорските курсове е около 260-280 лева. С увеличението ще насочим обществеността към фирмите, които предлагат качествено обучение, коментира председателят на Управителния съвет на СПАМП) Йонко Иванов, цитиран от БТА. По думите му в момента се предлагат шофьорски курсове и за 160-180 лева за 10-12 часа практическа подготовка, което е недостатъчно. Затова сме и свидетели на "купуване" на шофьорски книжки, коментира Иванов.

По думите му в момента в София има около 50 автошколи, които работят некачествено, а за цялата страна броят им е 300. Ние знаем кои са, но нямаме законова възможност да се справим с тях, каза Иванов. Затова инструкторите настояват за приемане на закон за браншовата организация на преподавателите по авто- мотоподготовка, който да им дава възможност сами те да издават лицензи на автошколи.

Въвежда се вече разделното обучение по теория и по практика, което дава възможност на кандидата да се яви отделно на изпит по теория, и отделно на изпит по практика, а не както беше досега - в пакет, посочи Йонко Иванов. Въвежда се и задължително изискване към кандидатите да са присъствали на 70 на сто от теоретичните занятия или 25 часа. Целта е да се върнат т. нар.

"опреснителни курсове", както беше до 1999 г., коментира Иванов. По думите му резултатите от провеждани наскоро "опреснителни курсове" в големи фирми-превозвачи, показват, че от 60 души само пет са знаели актуалните промени в Закона за движение по пътищата.

С влязла в сила днес Наредба на Министерството на транспорта и съобщенията председателят на изпитващата комисия за придобиване на шофьорска книжка вече трябва да бъде застрахован срещу пътно транспортно произшествие, което би възникнало по време на самия изпит, съобщи още Иванов. По този начин председателят на изпитната комисия няма да бъде ангажиран да се намесва преждевременно при опасна ситуация, а ще има възможност да наблюдава реакциите на кандидат-шофьора и да го оцени обективно, коментира Иванов.

Споделяне

Още от България