Автоинструктори излизат на протест срещу промените в шофьорските курсове

Автоинструктори излизат на протест срещу промените в шофьорските курсове

Автоинструктори от цялата страна излизат на национален протест на 14 януари (вторник) от 13 часа на пл. "Батенберг" в София.

Това съобщиха организаторите на проявата - Националният автоинструкторски съюз, Българският автоинструкторски съюз и Съюзът на българските автомобилисти – СБА.

Тяхното искане е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42.

Тази промяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за контрол върху практическото обучение на водачите, смятат автоинструктурите.

Те посочват, че начинът на въвеждане на системата за контрол от Министерството на транспорта е дал основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема.

Причината е подписан договор за изработка на системата в момент, в който работната група по обсъждане на промените, все още не е приключила своята работа.

В същото време фирмата, на която е възложена изработката, вече е била готова със софтуера и той дори е предоставен за тестване на определени автоинструктори.

Става въпрос за регистрираната в Благоевград компания "Софйон", която е получила 28 000 лв. за за изработването на концепция за контрол на практическото обучение за придобиване на правоспособност за управление на автомобил.

Въпросите към управляващите

Автоинстуркторите задават няколко въпроса, на които очакват да получат отговори от институциите:

Възможно ли е фирмата да е работила върху изработката на система за сигурност преди държавата да ѝ я възложи?

Как собствениците на фирмата са знаели предварително, че изработката на тази система ще бъде възложена точно на тях?

Кой е работил по тази система, тъй като към момента на сключване на договора фирмата няма наети работници, не внася осигуровки и няма публично оповестени проекти, свързани с възложените ѝ дейности?

Възможно ли е промените да се правят с цел една частна фирма да събира такса (в размер на 20-30 лв) от 60 000 -70 000 курсисти годишно за достъп до тази система?

Ако последното съмнение е вярно, възможно ли е по този начин да се цели пренасочването на близо 2 милиона лева годишно към една частна фирма?

"Ако изпитът може да бъде купен, какво значение има обучението"

Тезата на автоинструкторите е, че проблемът не е в това как се обучава кандидат-шофьорът, а в това как и при кого си взима изпита и именно там са необходими промени.

"Нашето настояване продължава да бъде усилията на държавата да бъдат пренасочени към изпита, а не към шофьорския курс. Ако изпитът може да бъде купен, какво значение има колко трудно и продължително е обучението? В крайна сметка не курсът на обучение, а изпитът дава шофьорската книжка", казва инж. Емил Панчев, председател на СБА.

Националният протест е поредна стъпка срещу въвеждането на допълнителна тежест за автоинструкторите и обучаващите се шофьори. Срещу промените са се подписали близо 1000 автоинструктори.
.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?