Автокъщи сключват фиктивни сделки и продават бракувани в чужбина коли

Автокъщи сключват фиктивни сделки и продават бракувани в чужбина коли

Близо 1800 автомобили в автокъщи са проверени в последните три дни за пренабити номера и други нарушения в търговията с превозни средства, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП), която извършва инспекциите съвместно с полицията,

В операцията участват служители на икономическа и криминална полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили и автопатрули на вътрешното министерство.

Задачата на съвместните екипи е да установят произхода на средствата за закупуване на автомобилите, цените и отчитането на приходите, както и данни за престъпления, свързани с търговията с превозни средства.

Инспекторите на НАП вече са открили несъответствия с данъчния режим, като предстои извършването на ревизии на вносители на автомобили.

Сред най-често срещаните схеми за избягване на облагане е фиктивното сключване на договори между купувача физическо лице и собственика на автомобила в чужбина, като по този начин посредникът при продажбата не декларира приходи и не плаща нищо.

Друга масова практика е да се посочват силно занижени стойности на продажбата, нямащи нищо общо с пазарните цени. Често срещана е практиката на масова покупка на бракувани автомобили в чужбина от застрахователни дружества, които в последствие се ремонтират и продават в България.

Съвместните проверки на двете ведомства продължават.

Споделяне

Още от Бизнес