"Автомагистрали - Черно море" протестираха пак, МРРБ търси пари да им плати

"Автомагистрали - Черно море" протестираха пак, МРРБ търси пари да им плати

Работниците от "Автомагистрали - Черно море" отново излязоха на протест, заради неизплатени от държавата близо 37 млн. лв.

Този път те блокираха улици в Шумен, където е седалището на компанията, и затрудниха за около час движението на автомобили и пешеходци.

Служителите отново поискаха незабавно изплащане на дължимите от държавата средства за ремонта на магистрала "Тракия". Те връчиха декларация с исканията си на областния управител на Шумен Валентин Александров.

Това е втори протест на шуменската фирма, която на 13 август блокира няколко ключови пътни кръстовища в страната. В петък - 20 август, протестите ще продължават с блокиране на пътища на различни точки в страната.

Междувременно Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) смени позицията си и обяви, че ще търси възможности да осигури средства за изплащане на дължимите суми към "Автомагистрали - Черно море", за да се погасят заплатите на работниците.

На 13 август регионалният министър арх. Виолета Комитова каза, че не може да плати, защото ще наруши закона. Затова се обърна към прокуратурата, която обаче до момента не е излизала с официална позиция по случая.

От близо седмица ръководството на МРРБ обяснява, че въз основа на изготвено правно становище няма как да се разплати с пътните фирми за свършената работа, защото ще нарушат закона. Причината е, че бюджета на АПИ за пътни ремонти е за 382 млн. лв., а възложената работа е за 1.5 млрд. лв.

От "Автомагистрали Черно море" обаче контрираха, че по този договор вече веднъж им е платено със съдействието на регионалния министър арх. Комитова, за което те официално са ѝ благодарили.

Въпреки че не одобрява подхода на възлагане и разплащане над заложеното в бюджета, МРРБ ще направи всичко възможно да осигури необходимите средства, за да бъде платено на фирмите, които са работили по договори с АПИ и са си свършили работата, се казва в днешната позиция на регионалното министерство.

Ведомството на арх. Виолета Комитова е поискало 1.5 млрд. лв. в актуализацията на бюджета, но все още никой не може да даже дали тези средства ще бъдат осигурени, пише още в съобщението на МРРБ.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?