"Автомагистрали" купила супербулдозер, който може да прегази танк

Държавната фирма се е сдобила с над 30 тежкотоварни строителни машини

"Автомагистрали" купила супербулдозер, който може да прегази танк

Държавната компания "Автомагистрали", която ще изгражда новите 134 км от автомагистрала "Хемус", разширява наличната си строителна и транспортна техника с 20 тежкотоварни автомобила и 11 тежки строителни машини като булдозери, колесни багери, верижни багери, челни товарачи, валяци, комбинирани багери, съобщи регионалното министерство.

Сред най-впечатляващите машини е 40-тонният булдозер, разработен в Япония. "Той е толкова мощен, че може да прегази танк. Не му отстъпват по сила и новите верижни багери с тегло 36 т. и 22 т. Кофата на такъв багер "яде" скалата като пясък", казва главният инженер на фирмата Евгени Генчев.

С високи технически характеристики са челните товарачи и комбинираните багери. Наличието им ще улесни и ускори работата по новото трасе на "Хемус", тъй като скалната маса, пръстта и асфалтът на този тежък участък ще бъдат милиони кубици.

За покупката се използват средства на "Автомагистрали" ЕАД. От МРРБ обаче не съобщиха стойността на новата техника.

Отпуснатите от правителството 1.124 млрд. лв. без ДДС за изграждане на новите 134.14 км са по сметка на МРРБ в БНБ и от тях не може да се плаща авансово, а само срещу свършена работа, уточниха от МРРБ.

Новото оборудване подсилва съществуващия машинен парк на "Автомагистрали" ЕАД. Дружеството досега притежаваше 169 различни типове техника. Отделно има над 60 микробуса, леки автомобили и други.

Гордостта на компанията е машината на "Крамер", която се използва за ремонт, поддръжка и изграждане на виадукти и мостови съоръжения и е единствена в България. Обслужва се от специален екип, а работата ѝ на ден осигуряа близо 2000 лв. приход за компанията, тъй като се отдава под наем на частните строителни фирми, твърдят още от регионалното ведомство.

"Автомагистрали" ЕАД планира да купи и високотехнологична лазерна технология, с която може да се контролира строителството от въздуха. Тя ще улесни значително и процеса на проектиране и ще съкрати времето, необходимо за неговото извършване.

Изграждането на новите 134.14 км от "Хемус" бяха възложени на "Автомагистрали" през декември 2018 г. от Агенция "Пътна инфраструктура" с договор по т.нар. "ин хаус" процедура, предвидена в Закона за обществените поръчки. Очаква се строителството на новия участък да започне през пролетта на 2019 г.

Споделяне

Още от Бизнес