"Автомагистрали" най-сетне с нови шефове. Показаха стая със спалня за двама във фирмата (Обновена)

Регионалният министър: Ако ни трябват 100 кубика бетон, пишем 200

Виолета Комитова, Снимка: БГНЕС

"Автомагистрали" най-сетне е с ново ръководство. От третия път Търговският регистър вписа новия временен борд на компанията. В Съвета на директорите на дружеството влизат Валентин Вълков – изпълнителен директор, Десислава Христова и Иван Станчев – членове на съвета.

Изненадващо, първата работа на новия борд се оказа прожектирането чрез видеовръзка на живо на т. нар. "стая за спешна сексуална помощ" на 7-я етаж в централата на дружеството, разкрита ден по-рано от сайта за разследваща журналистика Bird.bg.

Прожекция на стаята за "спешна сексуална помощ"

Докато течеше брифинг на министър Виолета Комитова в сградата на МРРБ, новият борд на "Автомагистрали" се показа пред медиите с прожекция на въпросната "стая за спешна помощ". Според сайта Bird.bg помещението има много странно предназначение насред административна сграда, при положение че в него няма дори бинт и никакви медицински преапарати.

Десислава Христова подробно описа стаята, в която има спалня, гардероб, в който има хавлии, ползвани чехлички, голяма баня с душ за масажи.

"В нея няма дори спирт и хапче за главоболие. В гардероба има използван душ гел, чисто нови чаршафи, смарт телевизор, диванче, което става на спалня и една масичка", каза още Христова.

А след това добави - "на мен това ми прилича на хотелска стая за друга помощ. Гарантираме ви, че това нещо ще бъде оползотворена по съвсем друг начин".

"Едва ли спалня за двама е подходяща за стая за спешна медицинска помощ", заключи Христова.

В същото време имало стая за персонала, която едва 2 на 2 метра с маса и столове, твърде тясна да обслужва нуждите на работещите.

Новото ръководство обяви, че ще работи "по един съвсем нов начин" и се надяват политическата среда да е съвсем различна след изборите. "Всичко ще бъде коректно изпълнено, категорично без чекмеджета. Ще работим прозрачно и завършване на всички проекти в срок", зарекоха се новите шефове..

"Хващайте се веднага за работа", каза Комитова.


Сн. Bird.bg

Преди ден разследващият сайт Bird.bg първи съобщи за стаята https://bird.bg/first-sexual-aid/ . Медиата посочи, че ключът от стаята се държи от домакина в ЦА на "Автомагистрали" ЕАД и се предоставя за ползване при необходимост, пише в заповед на директора номер 3-447 от 25 септември 2020 г. За да се изясни кой е ползвал стаята новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД е поискало видеоматериали от охранителните камери в коридора.

"Ако ни трябват 100 кубика бетон, пишем 200"

Сметките при строителство на пътища се увеличават изкуствено чрез завишаване на количествата нужни материали, разказа по-рано министър Комитова. Според нея причините са и в строителството чрез т.нар. "инженеринг", т.е. директно възлагане на работата без организиране на обществена поръчка.

"Държавата отделя много пари за строителството им. Фирмите, които изпълняват проектите, се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че се дават много пари, и фирмите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва така? Механизмът, по който се надписва сметката, е ясен. При т.нар. "инженеринг", ако за един път трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, но количеството е завишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма обществени поръчки", обясни Комитова.

Директното възлагане бе масова практика на държавната фирма "Автомагистрали", която формално е строителят на всички големи обекти. Тъй като не разполага с техника и персонал да ги изпълни, тя сключва договори за наем с частни дружества. Така парите отиват при тях, но на хартия строителят се води държавата.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?