"Автомагистрали" с договор за 1.38 млрд. лв. за последните 89 км от "Хемус"

"Автомагистрали" с договор за 1.38 млрд. лв. за последните 89 км от "Хемус"

Държавната компания "Автомагистрали" получи директно поръчката за изграждането и на последните 88.9 км от автомагистрала "Хемус" за 1.380 млрд. лв. с ДДС, съобщиха от Агенцията пътна инфраструктура" в петък. Това бе очаквано, след като на заседанието си предишната седмица Министерският съвет гласува да отпусне тези средства на регионалното министерство за период от три години за този участък.

Ведомството е собственик на "Автомагистрали" и затова може да му възлага директно вътрешни поръчки. По същия начин фирмата получи миналата година 1.3 млрд. лв. за строежа на 134 км в отсечката от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново.

Сега поема и проектирането и сторителството на отсечката след връзката с пътя Русе-Велико Търново до строящия се в момента участък на магистралата "Белокопитово-Буховци".

Тя ще бъде разделена на три участъка . Първият е с дължина 43.6 км, след пресичането на път I-5 Русе - Велико Търново до км 265-ти км при пресичането с пътя Бяла – Търговище. Вторият е дълъг 33.5 км и продължава от тази точка до връзката с пътя Търговище – Разград. Последният участък е 11.9 км и обхваща точката от пресичането с този път до изграждащия се в момента участък "Белокопитово - Буховци".

В момента в експлоатация от автомагистрала "Хемус" са участъците от София до Боаза и от с. Белокопитово до Варна, с обща дължина от около 180 км. Неизградената част, започваща от п. в. "Боаза" и завършваща при с. Белокопитово, ще свърже вече изградените участъци от двете страни на магистралата.

Изгражданите в момента участъци са шест. Участък 1 е с дължина 15.26 км. Започва от Боаза, където ще приключва изграждащата се в момента отсечка, и ще е до пресичането с пътя Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци". Участък 2 е 19.2 км - от края на пътен възел "Дерманци" при пресичане с пътя Луковит - Угърчин, до връзката с пътя Радювене - Катунец, включително пътен възел "Каленик". Участък 3 е 17.08 км и ще започва от края на пътен възел "Каленик“ при пресичането с пътя Радовене - Катунец до връзката с пътя Плевен - Ловеч, включително и п. в. "Плевен".

От там продължава участък 4 от 26.8 км, пресича пътя Плевен - Ловеч до пътя Летница - Ловеч, включително пътен възел "Летница“. От неговия край започва участък 5 с дължина 23.2 км, който пресича път III-301 до пътя Бутово - Павликени, включително и пътния възел. Участък 6 е дълъг 32,6 км. Започва от края на пътния възел на пътя Павликени - Левски до пътя Русе - Велико Търново, включително и пътния възел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес