Автомобил е предизвикал огромния пожар в Калифорния през лятото

Автомобил е предизвикал огромния пожар в Калифорния през лятото

Разследващи от Агенцията на САЩ за горите стигнаха до извода, че автомобил е виновен за огромния смъртоносен пожар в Калифорния това лято, който наложи да бъдат закрити за 20 дни най-популярните места в Йосемитския национален парк, предаде Ройтерс.

Пожарът избухна на 13 юли и според експертите е бил причинен от свръхнагрети частици от автомобилен катализатор, които влезли в контакт със суха крайпътна растителност покрай магистрала 140 в Националния горски масив Сиера, се казва в прессъобщение на агенцията.

Автомобилът, предизвикал пожара, не е бил идентифициран, но от властите са помолили всеки с някаква информация по случая да се обади в агенцията.

Огънят овъгли близо 40 000 хектара в горските масиви Сиера и Станислаус и части от намиращия се в съседство с тях Йосемитски национален парк. Двама пожарникари загинаха в потушаването на пламъците, в което участваха над 3000 души. Пожарът бе овладян чак на 22 август.

Според властите автомобилисти са виновни за много от горските пожари, избухващи край шосетата в Калифорния, защото те често навлизат или паркират колите си върху сухи тревни площи или влачат нагорещените метални части под шасито по сухата земна повърхност.

Споделяне
Още от Свят

Бихте ли летували във вилната зона на парк "Росенец" край Бургас?