Автомобилен протест срещу затварянето на цигарената фабрика в София

Протестът ще тръгне от портала на софийската цигарена фабрика

Автомобилно протестно шествие срещу затварянето на цигарената фабрика на "Булгартабак" в София организират идния понеделник работниците от предприятието, които останаха без работа, след като ръководството на тютюневия холдинг реши в средата на март да спре дейността заради прекратен износ за Близкия Изток.

В петата поред протестна акция ще се включат и други служители от дружествата на "Булгартабак". Плановете са автомобилното  шествие да тръгне в 9:40 часа на 9 май от портала на цигарената фабрика на бел. "Цар Борис ІІІ" и да стигне до Министреския съвет на бул. "Дондуков" 2.

Протестиращите тютюноработници настояват да се спрат действията по закриването на "София-БТ” АД и се запазят четиристотинте работни места там. Синдикатите в предприятието твърдят, че има фирми, които искат за изнасят продукцията на цигарената фабрика, но мениджмънтът на тютюневия холдинг не прави нищо за развитието на бизнеса на компанията.

Работниците са недоволни и от "нежеланието" на министъра на икономиката Божидар Лукарски да поеме ангажименти за запазване на производството на цигари в София.

На този етап икономическото ведомство и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не намират нарушения в решението на "Булгартабак" да спре работата на предприятието. Съгласно приватизационния договор собственикът има право да прекрати дейността, но само за период от една година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?