Автомобилна катастрофа блокира жп линията Пловдив – София

Автомобилна катастрофа блокира жп линията Пловдив – София

Автомобилна катастрофа с двама загинали стана причина в продължение на повече от осем часа да спрат влаковете между София и Пловдив. Към 2 часа тази нощ Хонда се заби в стълб и така прекъсна електрозахранването към контактната мрежа на БДЖ. Близо 2 000 пътници само в района на гара Костенец останаха блокирани във вагоните на общо 12 влака.

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) съобщиха в понеделник, че към 9 ч. сутринта е възстановено движението по път номер 2, в направлението Пловдив – София, като движението се извършва с дизелова тяга. Заради инцидента са били блокирани 8 бързи и 6 пътнически влака.

Към 14.00 часа от БДЖ съобщиха, че пътническите влакове между София и Пловдив вече се движат по редовните си маршрути.

БДЖ и НКЖИ взаимно си отправят обвинения и прехвърлят отговорността за забавената реакция след инцидента и за това, че пътниците са били в неведение в продължение на часове.

Директорът на "Пътнически превози" в БДЖ Стефчо Събчев заяви, че пътниците в блокираните влакове са били информирани периодично, а пътниците на влаковете, които е трябвало да потеглят след инцидента, са били уведомени на билетните каси и голяма част от тях са си намерили алтернативен транспорт.

Според шефа на поделение "Енергетика" в НКЖИ Стоян Стоянов "информацията се е движила доста бързо и коректно".

"Реално нашите хора са имали готовност около 2.30 ч. да започнат възстановителните работи, но предвид това, че са текли следствени действия по разследване на случая за пътно-транспортното произшествие, ние започваме между 4.30 и 5 ч. да възстановяваме", поясни той.

Едва в 4.30 ч. следствените органи са дали разрешение за започване на работа по отстраняване на стълба от железния път.

Както обикновено се случва у нас, поредната кризисна ситуация стана повод за управленски решения и заповеди, които би трябвало да са налице и да регулират действията на компетентните органи в подобни случаи.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков разпореди на ръководствата на БДЖ и НКЖИ да преразгледат в най-кратки срокове системите за информиране на гражданите, както и начините за реагиране при кризисни ситуации, свързани с жп транспорта, съобщи пресцентърът на министерството.

Катастрофата с двамата 30-годишни мъже е станала, след като лек автомобил Хонда "Сивик", движещ се от село Момина Клисура към Белово, се е блъснал в електрически стълб в района на жп гарата.

Пътник от влака Бургас-София съобщи пред БНР, че чакат на гара Септември от 2.30 ч. през нощта. Служители на БДЖ са им съобщили само, че движението е спряно заради автомобилна катастрофа и не са дали информация кога то ще бъде възстановено.

Споделяне

Още от България