Автомобилната компания Роувър фалира

Един от най-старите британски автомобилостроители Ем Джи Роувър започна процедури по обявяване на фалит след провала на сделката за изкупуването му от китайската компания Шанхай аутомотив, съобщи късно в четвъртък министърът на търговията и промишлеността Патриша Хюит, цитирана от световните агенции.

Новината за неуспеха на сделката с Шанхай аутомотив, който предвещава края на последния независим автомобилостроител на Великобритания и вероятната загуба на хиляди работни места, идва броени часове, след като премиерът Тони Блеър обяви провеждането на парламентарни избори на 5 май.

В четвъртък вечерта Ем Джи Роувър съобщи, че неговият административен съвет е решил да прибегне до управлението на синдици, заяви Патриша Хюит.

Часове преди новината заводът на Роувър в Лонгбридж спря производството.

Крахът в преговорите с китайската компания бе предизвикан преди всичко заради различните подходи към проблема с междинния кредит на Роувър от 100 млн. лира, който британското правителство бе готово да отпусне, но само при твърди гаранции за сключване на сделката с шанхайската фирма.

Китайската страна изрази сериозни съмнения за възможността Ем Джи Роувър да бъде финансово оздравена заради огромната "черна дупка" в пенсионния фонд на компанията. Според британски експерт китайците са загубили интерес към сделката, след като са разбрали истинското финансово положение на Роувър.

Британският премиер Тони Блеър заминава за Бирмингам веднага след завръщането си от погребението на папа Йоан-Павел Втори, за да разговаря заедно с министъра на финансите Гордън Браун с ръководството на Ем Джи Роувър, съобщиха следобед в петък АФП и ДПА.

Вероятният крах на компанията със 100-годишна история ще има не само икономически, но и сериозни политически последици, отбелязват наблюдатели, цитирани от агенциите. В Ем Джи Роувър работят 6100 души

Информационните агенции наблягат, че задаващият се фалит на Роувър и излизането на трудовата борса на няколко хиляди души от заводите и съпътстващи производството десетки други фирми ще постави в неудобно положение Блеър и лейбъристката партия в навечерието на изборите.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?