Автономен автомобил представиха "Волво" и "Юбер"

"Волво" и "Юбер" представиха съвместният автономен Volvo XC90

Автомобил, който може да се управлява автономно, без участието на човек, представиха шведският производител "Волво" (Volvo Cars) и компанията за транспортни услуги и споделени пътувания "Юбер" (Uber).

Представеният Volvo XC90 е съвместна разработка с технология на "Юбер" за самостоятелно управление.

Базовият модел е оборудван с ключови системи за безопасност. Други важни характеристики на този автомобил включват резервни системи за управление и спиране, както и резервно захранване на батерията. Тяхната задача е да се задействат, в случай че основните системи спрат да работят.

Моделът разполага с редица вградени сензори за безопасно шофиране в градска среда, предназначени за автономната система на "Юбер".

„Вярваме, че автономните технологии ни позволяват да подобрим безопасността, която е основна мисия на нашата компания,” каза Хакан Самуелсон, президент и изпълнителен директор на "Волво".

"До средата на следващото десетилетие очакваме една трета от всички автомобили, които продаваме, да бъдат напълно автономни. Нашето споразумение с "Юбер" подчертава амбицията ни да бъдем доставчик на автомобили за водещите световни компании“, допълва той, цитиран в корпоративното съобщение.

"Работата в тясно сътрудничество с компании като "Волво" е ключова за ефективното изграждане на безопасен и мащабен автопарк с автономни автомобили“, допълва Ерик Мейхофер, главен изпълнителен директор на "Юбер Адвансд Текнолоджис Груп" (Uber Advanced Technologies Group).

"Волво" отдавна е известна с ангажимента си към безопасността. XC90 е автомобилът, който ни обедини. В съчетание с нашата технология за автономно управление, той ще бъде ключова модел в автономния пакет от продукти на "Юбер", допълва Мейхофер.

Шведският автомобилостроител планира да използва подобна концепция при производството на бъдещите си автономни автомобили в началото на 2020 година. Тези технологии ще бъдат представени в следващото поколение негови модели. Те ще включват функции, позволяващи автономно шофиране без надзор по ясно обозначени магистрали и околовръстни пътища.

Според "Волво" автономното движение на автомобилите може да бъде от голяма полза за пътната безопасност и за обществото като цяло. До този момент технологията може да предложи на клиентите по-добро шофиране, поемайки обикновени задачи като автоматично спиране при попадане на автомобила в задръствания.

Споделяне

Още от Бизнес