Авторът на инициативата "Подари въздух" с приза за "зелена личност" на годината

Авторът на инициативата "Подари въздух" с приза за "зелена личност" на годината

Автор на инициативата "Подари въздух" Деница Петрова взе приза "зелена личност" на годината. Това обявиха организаторите на конкурса "Най-зелените компании в България", който се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите.

Специалната наградата "Зелена личност" е предназначена за хора, които са допринесли за популяризирането и налагането на зелената идея в обществото.

Наградата беше присъдена за първи път през 2012 г. и е единствената в рамките на конкурса, която се връчва след гласуване изцяло онлайн. Тази година в категорията гласуваха над 600 души.

Деница Петрова е графичен дизайнер, който работи като специалист по дигитален макретинг в агенция knowbox. Тя е основен вдъхновител на кампанията "Подари въздух", която цели по интересен начин да покаже достатъчно замърсената среда, в която живеем и да подтикне хората да предприемат действия срещу това. Статистиката сочи, че мръсният въздух е сериозна заплаха за здравето и води до преждевременната смърт на 6.5 млн. души годишно в света. Това го прави по-смъртоносен от заболяванията малария и СПИН взети заедно.

Конкуренти на Деница Петрова в тазгодишното издание на конкурса бяха Борис Бонев от инициативата "Спаси София", Калин Василев - създател на организация TarnovoRuns", Петко Петков - предприемач, екозащитник, активист на сдружение "Запазете Бедечка" и Влади Ванков - организатор и участник в акции за почистване на сметищата във Велико Търново.

Кандидатстването в конкурса "Най-зелените компании в България" продължава до 4 май 2018 г. В него могат да се включат бизнес организации, обществени структури и общини. Кампанията се провежда за осма поредна година.

Всяка компания, която е проявила "зелена" инициативност през изминалата 2017 година, може да кандидатства онлайн.

Награди се раздават в 13 категории, сред които автоиндустрия и транспорт, енергетика и воден сектор, технологии и ИТ продукти и услуги, управление на отпадъци, обществени организации, общини и държавни структури и други.

За трета поредна година в надпреварата се включват и стартиращи "зелени" бизнес идеи. Тази инициативата е насочена към студенти, стартиращи фирми, предприемачи, изследователи и неформални екипи, които имат възможност да представят своите "зелени" бизнес идеи, свързани с предизвикателствата на климатичните промени.

Споделяне

Още от Общество