Авторът на световни бестселъри Сидни Шелдън почина на 89 години

Авторът на световни бестселъри Сидни Шелдън почина на 89 години

Сидни Шелдън, който спечели награди за пиеси на “Бродуей”, за филми и телевизия, а след 50 –тата си година се изяви като автор на романи, станали бестселъри, почина.  

Шелдън е на 89 години.

Той е починал във вторник вечерта от усложнения след пневмония. Съпругата му Александра и дъщеря му Мери са били до него в болницата "Айзенхауер" в градчето Ранчо Мираж, на 200 километра източно от Лос Анджелис.

“Загубих дългогодишен и скъп приятел. През всичките години в този бизнес, не съм чул една неприятна дума за него”, каза издателят на Шелдън Уорън Кауън.

Сидни Шелдън беше едно от най-известните имена в света на литературата. Той е печели най-големите награди в света на киното – “Оскар”, на театъра – “Тони”, на криминалната литература – “Едгар Алан По”. Шелдън е в Книгата на рекордите на Гинес като най-превеждания писател в света и има собствена звезда в холивудската Алея на славата.

Сред най-популярните му романи са “Вятърните мелници на боговете”, “Пясъците на времето”, “Спомени от полунощ”, “Отвъд полунощ”, “Греховете на светците” и “Кой се страхува от мрака”. В творческата си кариера, продължила над шест десетилетия, той създаде 17 романа, издадени в над 300 милиона eкземпляра, над 200 телевизионни сценария, 25 холивудски хита и шест постановки на “Бродуей”.

“Опитвам се да пиша книгите си така, че читателят да не може да се откъсне от тях”, казва Шелдън в интервю през 1982 г. “Опитвам се да ги конструирам така, че когато читателят стигне до края на една глава, той или тя да трябва да прочете още една глава. Това е техниката на стария съботен следобеден сериал: в края на главата остави героя да виси на ръба на скалата”, обяснява писателят. 

Анализирайки защо толкова много жени купуват книгите му, той коментира: “Обичам да пиша за жени, които са надарени и способни, но най-важното, запазващи своята женственост. Жените имат невероятна сила – тяхната женственост, без която мъжете не могат.”

Шелдън не се опитваше да спечели признанието на високата критика, чийто коментари за книгите му бяха като цяло неласкави.

За разлика от други писатели, които използват пишеща машина или компютър, той диктуваше по 50 страници дневно на секретарка или на диктофон. На следващия ден коригираше написаното, докато стигне 1 200 – 1 500 страници.

“Тогава аз правя цялостно пренаписване – от 12 до 15 пъти. Цяла година минава в пренаписване”, обяснява Сидни Шелдън.

Няколко от романите му станаха телевизионни минисериали, като често авторът беше и техен продуцент.

Споделяне

Още от Свят