Авторитарният и агресивен стил е най-големият проблем на кабинета

Авторитарният и агресивен стил е най-големият проблем на кабинета
Един от сериозните проблеми през 100-те дни на правителството е авторитарният стил на неговото управление – нещо, което едва ли искаме да видим в началото на 21 век, коментира в четвъртък социологът Живко Георгиев от "ББСС Галъп".

По думите му, този стил се вижда и в работата на парламента, и в управленския стил на правителството, и в тяхната нетърпимост към всякакъв вид критики, стигащи дотам, че "дори на президента се отнема правото да бъде критичен".

Живко Георгиев подчерта, че управляващите са готови на всякакви мерки, за да неутрализират каквито и да било упреци към това, което правят. Това е "самоубийствена стратегия за самите тях", защото самите те имат най-много нужда от смислени критики, коментира социологът, който участваше в предизборния щаб на президента Първанов през 2006 г.

Според него критиките могат да опазят правителството от управленско високомерие и реални грешки.

Той определи като странно и поведението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Въпреки, че е живял и работил в друга среда, сега Дянков се опитва да води агресивно поведение, което видимо не му отива и не е печелившо. Явно той играе роля, смята Живко Георгиев.

По думите му "тази агресивност е паталогично състояние, инфантилна реакция, която може да отива на премиера, но едва ли на хората под него".

Самият Бойко Борисов не е лесен за обяснение, каза Георгиев. При премиера много лесно се проявяват обрати, които го правят непредсказуем като политик, поясни той.

Според него в момента се наблюдават разнопосочни сигнали, някои от които доста тревожни, въпреки наличието и на позитивни заявки, като операция "ревизия", лансираните законодателни промени и някои антикризисни мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?