Авторите на “Градим България” спечелиха поръчка за 3 млн. лв.

След като бяха дадени 1.5 млн. лв. за надграждане на националния туристически портал сега ще се рекламира в интернет срещу двойно повече пари

Авторите на “Градим България” спечелиха поръчка за 3 млн. лв.

Авторите на предизборния слоган на управляващата партия ГЕРБ “Градим България” Боримир Борисов и Борислав Велков заедно с “Айсиджен корпорейшън” спечелиха поръчка за близо 3 млн. лв. за реклама на националния туристически портал www.bulgariatravel.org в интернет в продължение на четири месеца, научи Mediapool.

Средствата са от оперативна програма “Регионално развитие” по договора с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е провело поръчка,  за създаването на мултимедиен каталог на туристическите обекти и електронен маркетинг на дестинация България за 6.4 млн. лв. От тях към момента са усвоени 1.8 млн. лв. като по-голямата част от парите отидоха основно за доизграждането на националния туристически сайт от “България Травъл 2010”. В обединението влизат три фирми, сред които и “Сиенсис” управлявана от Николай Медаров, съпруг на председателката на ЦИК Красимира Медарова.

“Няма връзка между изборите и спечелването на поръчката”, каза Борислав Велков пред Mediapool. Той уточни, че от ГЕРБ са им платили 30 хил. лв. по договор за реклама за изборите през октомври, а тази поръчка е спечелена в края на 2011 г. Договорът е сключен с “Ембиънт медия пул”, която е собственост на Борисов и Велков. В същото време в консорциума спечелил поръчката за реклама на туристическия портал участва друга тяхна фирма “Ню Бранд Тим”.

Освен в създаването на изборния слоган Борисов и Велков са автори и на предизборната картичка на президента Росен Плевнелиев с баркод (QR код), чрез който с помощта на смартфон можеше да се научи в движение всичко за хода на кампанията. Плевнелиев е първият политик избрал новия тип реклама. “Ембиънт медия груп” е участвала още в изработването на рекламни билбордове, плакати и листовки по време на предизборната кампания на ГЕРБ.

Заради инициалите от първите имена на Велков и Борисов в управляващата партия се шегували по време на кампанията, че рекламата им движи Б.Б., писа “Труд” през октомври.

Другият партньор в консорциума “Айсиджен корпорейшън” и друг път е печелил обществени поръчка по проекти, изпълнявани с европейски средства. Компанията е правила е-управление на общините Рудозем, Стамболово, Полски Тръмбеш и Бобов дол, както и на областната администрация във Варна, показва системата за управление на еврофондовете ИСУН.

Двете фирми в печелившия консорциум са сред водещите в налагането на нови форми на реклама, според публикации в специализирани сайтове.

Пет оферти са подадени в търга

Обществената поръчка за реклама на туристическия портал в интернет е обявена два месеца преди изборите - на 31 август 2011 г.  Пет са подадените оферти, които са отворени на 27 септември 2011 г.

Консорциумът “Медиа Контактс Айсиджен” печели с качество на техническо предложение за изпълнение на поръчката, което има най-голяма тежест за избора на победител – 70%. Договорът е сключен с цена от 2.68 млн. лв. на 16 декември 2011 г., като сумата е с 200 хил. по-малка от прогнозната. Срокът за изпълнение на поръчката е четири месеца.

От Министерството на икономиката все още не са отговорили на въпроса на  Mediapool кои са били другите участници в търга и дали техните оферти са достигнали до последната фаза на конкурса - отваряне на ценовите предложения.

Рекламата на bulgariatravel се пуска в 80 сайта

Четири пъти повече реклама обещават да пуснат "Медиа Контактс Айсиджен" от заложеното в тръжните условия. Това стана ясно от отговора на “Айсиджен” до Mediapool.

Вместо в 20 туристически портали и сайтове, както е според тръжните условия, buldariatravel.org ще се рекламира в повече от 80. Сред тях са чуждите - cnn.com, tripadvisor.com, trip.com, expedia.co.uk, priceline.com, travel.yahoo.com, tourist-information-uk.com, world-guides.com, wheretraveler.com и още много други.

Рекламната кампания в тези туристически портали, световни търсачки и социални мрежи е таргетирана по IP адрес на потребителите и така се постига георафско покритие на конкретните таргет групи, обясни Димитър Баджов, един от собствениците на “Айсиджен”.

Сред българските портали кампанията обхваща travelblog.bg, dnevnik.bg, dnes.dir.bg, dariknews.bg и др. Целта е да се стимулира и насърчи вътрешното потребление на туристически продукти и услуги.
Отделно е осигурено рекламно присъствие в най-големите социални мрежи като facebook, badoo, myspace, hi5 и др, а също и търсачките google, msn, yahoo, bing, yandex и др., посочиха от “Айсиджен”.

Ще има и игри с награди, като се предвижда да бъдат дадени 10 пакета с едноседмични почивки за двама в 4-звездни хотели в Чепеларе, Созопол и Каварна. Ще бъдат раздадени също и още 100 по-малки награди като бутилка българско вино, пъзел със снимки от забележителности в България и други, казаха от “Айсиджен”.

Отделно ще бъдат пуснати и електронни бюлетини за директен маркетинг. Това ще става чрез специално разработен HTML код, който се вгражда в електронно съобщение и се изпраща до хиляди потребители, които са пожелали да получават такъв вид информация. Всеки брой от бюлетина съдържа новини от туристическия портал, актуални дестинации и друга подобна информация, която цели да информира потребителите за възможностите за различните видове туризъм в България, обясниха от “Айсиджен”.

43.5 млн. лв. от еврофондовете за реклама на туризма

Общо за реклама на туризма по различни канали – интернет, телевизии и медии трябва да бъдат похарчени 43.5 млн. лв. до края на годината. Очакваният ефект от това трябва да бъде повишаване на броя на туристите у нас, каквато тенденция беше отчетена през миналата година.

Средствата са от оперативна програма “Регионално развитие”, която има сключени общо 9 договора за рекламирането на страната ни като туристическа дестинация с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Договорите са по схемата “Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване”. Към момента от средствата са усвоени общо 17.5 млн. лв., показва справка в ИСУН.

Въпреки че четири от деветте договора трябва да са приключили в края на 2011 г., това все още не е факт според ИСУН. Изпълнението на договора за изработването на рекламно-информационни материали за близо 8 млн. лв. дори временно е спряно.

Освен рекламата на туризма в интернет до края на годината трябва да приключат договорите за рекламни кампании в Германия, Великобритания и Русия (7.9 млн. лв.), изграждане на мрежата от туристически информационни центрове (637 хил. лв.), изработването на нов бранд “България” (2.8 млн. лв.), както и въвеждане на система за качество на туристическите предприятия (494 хил. лв.).

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?