Авторите на "South Park" заплашени с убийство за подигравка с Мохамед

Авторите на "South Park" заплашени с убийство за подигравка с Мохамед

Ислямисти предупредиха авторите на анимационния сериал "South Park", че могат да понесат жестоко възмездие за това, че са изобразили пророка Мохамед облечен в мечешки костюм, съобщиха световните агенции.

Постинг на интернет страницата на базираната в САЩ групировка Revolution Muslim се посочва, че авторите на поредицата Мат Стоун и Трей Паркър "вероятно ще приключат като Тео Ван Гог".

Холандският режисьор бе убит през 2004 година от ислямист заради филм за мюсюлмански жени.

Обикновено анимационните герои в сериала "South Park" се подиграват с политици, звезди от шоубизнеса и медиите. Религиозни персонажи също попадат на прицела на сатирата в поредицата, припомня Ройтерс.

Епизод на анимацията показва Исус Христос как гледа порнография, а Буда смърка кокаин. Миналата седмица пророкът Мохамед беше с костюм на мечка. Всъщност самият пророк не се появи в кадър, но останалите герои от епизода поведоха разговор, от който стана ясно, че пророкът е скрит в костюма на мечката.

В резултат на заплахите създателите на "Саут парк" излъчиха полемичния епизод по телевизия Комеди сентрал за втори път. В него всеки път, когато се споменаваше за пророка Мохамед, вместо името му се чуваше заглушаващ сигнал, който обикновено се пуска при нецензурни думи. Анимационните кадри бяха задраскани и от надпис "Цензурирано".

Не става ясно дали създателите на филма са направили това, за да откликнат на призива на мюсюлманската групировка или за да се подиграят със заплахите ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят