Автосервизите ще минат на регистрационен режим

Автосервизите ще минат на регистрационен режим

Създаването на единен регистрационен режим на всички автосервизи, при еднакви правила и контрол, ще повиши безопасността на пътя и ще защити правата на собствениците на автомобили. Това бе общото мнение, изразено на среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Асоциацията на автосервизите.

Към момента няма регулация за извършването на автосервизна дейност в България, затова предвиждаме да бъдат въведени минимални изисквания за квалификацията на персонала и за дейностите, които се извършват, каза по време на разговора Московски.

"Ще предложим сервизите да издават документ за гаранция за извършените ремонти. Освен това трябва да бъде ясно какъв е произходът на частите, които се влагат", каза още Московски.

По думите му базата данни ще дава възможност за създаването на история на техническата поддръжка на автомобилите. Така ще е ясно във времето за дадено превозно средство какви ремонти са извършени, кога и от кои сервизи.

Въвеждането на правила за работа на автосервизите ще доведе до изсветляване на сектора и ще намали нелоялната конкуренция, бе посочено по време на срещата.

"Целта е не да се затварят сервизи, а всички да излязат на светло и да работят при еднакви правила и контрол", каза още Московски.

Първата седмица след като законопроектът бъде пуснат за публично обсъждане, ще се проведе национална кръгла маса с представители от всички градове и всички заинтересовани по темата, за да бъдат намерени най-точните решения по законопроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес