Автошествие срещу "вируса във властта" в София

снимка БГНЕС

В петък през София премина протестното автошествие под надслов "Да махнем вируса от властта". Автомобилната колона на демонстрантите тръгна от сградата на Министерския съвет около 16.30 часа. Премина през целия град много бавно, с надути клаксони и развети трибагреници, преди да достигне крайната си точка пред правителствената резиденция "Бояна". Там протестиращите излязоха от колите и скандираха "оставка".

В автошествието участваха десетки коли, а организатор отново бе "Отровното трио". Те се придвижваха по маршрута със скорост от около 20 км/ч и това създаде сериозно задръстване по пътя.

Пред резиденция "Бояна" протестиращите натискаха клаксони, използваха вувузели и скандираха "Оставка" и "Затвор".

"Управляващите всяват хаос, начинът, по който се управлява държавата в момента носи не само бедност, не само корупция, но и носи смърт", каза Арман Бабикян от Отровното трио.

Арман Бабикян от "триото" коментира, че "вирусът" живее в Министерския съвет и правителствената резиденция "Бояна", а целта на демонстрацията е също така да се събуди властта.

"Минаваме маршрута на властта, по който се движи вирусът, който е заразил цялата ни страна вече 11 години", каза Бабикян, цитиран от бТВ.

"Случващото се в страната ни сега е хуманитарна криза. Той е най-ясният образ на тяхната власт - хаос, безхаберие, корупция и за съжаление, смърт", обясни той.

Според него опитите на властта да овладее кризата с коронавируса са жалки, а ситуацията е "страшна".

В 1350-тата вечер на протеста около 100 души се събраха пред сградата на Българската национална телевизия. Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива", заедно с протестиращи, се присъединиха към провеждащата всеки петък пред националната телевизия "Гражданска панорама", организирана от сдружение "Боец" и симпатизанти.


Протестиращите пред БНТ, сн. БГНЕС

Обикновено протестиращите посрещат и изпращат участващите в предаването "Панорама". Те смятат за своя заслуга, че от месец политици не са били участници в него. Тази вечер обаче социалният министър Деница Сачева беше гост на предаването.

"Благодарение и на заслугите на Сачева беше убита дългогодишната борба на нас – родителите на хора с увреждания, на самите хора с увреждания, бяха убити всички надежди тези хора да имат малко по-достоен живот в България. И всъщност да могат да съществуват, защото тук, на тази територия, ние не се борим за някакви права, ние се борим за съществуване", коментира една от майките от "Системата ни убива" Димитрина Русева, цитирана от БНР.

В събота недоволните от властта се събират от 17:00 ч. на "Всенароден митинг-протест" на пл. "Народно събрание".

"Оставаме с непроменени искания, за оставките на премиера, главния прокурор и цялото Народно събрание, и провеждане на предсрочни парламентарни избори за 45-то Народното събрание", заяви Николай Зехирев, който се представи като един от тези, които от първия ден, от 9 юли, са на площада.

Под думите му митинг-протестът е под надслова "Заедно ще победим". "Това е чисто фигуративно казано, но се събираме, за да получим оставките на тези хора, защото в момента цялата ни държава е в разпад", каза той, цитиран от БГНЕС.


Сн. БГНЕС

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?