Автошколи са укривали оборот за милиони

Автошколи са укривали оборот за милиони

Няколко автошколи са укрили оборот за милиони левове. Това е установила започнатата съвместна проверка на служители на отдел "Икономическа полиция" – ГДНП, СДВР, представители на НАП и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

Съвместните действия са започнали преди седмица, като до момента са праверени няколко фирми.

Неотчетените продажби са установени след сравнителен анализ на броя обучаващи се за шофьори, преминали през автошколите и явилите се на изпит пред "Автомобилна администрация".

Според действащото законодателство, всички компании, които провеждат обучение на бъдещи шофьори, са длъжни да водят точна отчетност, включително да подават данни за курсистите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

В приходната агенция е извършено сравнение на броя на обучаемите, допуснати до изпит, със средните пазарни цени и са формирали минимален размер на приходите за всяка от автошколите. Тези данни са сравнени с информацията, подадена от касовите апарати и финансовите отчетите на фирмите.

Още в първите няколко фирми са открити значителни отклонения, при някои става въпрос за милиони левове, и ще бъдат извършени пълни данъчни ревизии за последните 5 години, посочват от Националната агенция по приходите.

Заради значителните разминавания предстои възлагането на подобни проверки в целия бранш, допълват от НАП.

Проверка на НАП от преди седем години установи, че близо 90 процента от проверените автошколи укриват над половината от доходите си, а средната щета за бюджета от това беше малко над 3 млн. лв. за година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес