Автотърговци в Дупница укривали данъци в особено големи размери

Надували цените на колите от 1000 на 15 000 лева, а после фалшифицирали сделките

Автотърговци в Дупница укривали данъци в особено големи размери

Полицията е разкрила група автотърговци и собственици на автокъщи в Дупница, избягвали плащане на данъци в особено големи размери. Участниците са намалявали драстично дължимите на бюджета данъци от придобиването на автомобили втора употреба, внасяни предимно от Италия и препродавани на българи и клиенти от Македония, Сърбия и Гърция.

Групата е действала от август 2012 година, съобщи БНР. По неофициална информация, по случая има петима задържани. Иззети са компютърни конфигурации, счетоводни документи, договори за продажби.

Aвтотърговците подправяли оригиналните документи на колите от чужбина, като е завишавана многократно посочената в тях цена. Така кола, за която по оказионните в Италия е платено 500 евро, до крайния купувач в Дупница стигала дори до 15 хил. лева.

В продажните фактури в страната пък е отразявана много по-ниска цена, за да се намали дължимият към бюджета данък.

Колите били купувани от фирма, която ги вкарвала в дадена автокъща срещу ”наем за паркоместа".

Автомобилите са били вписвани в счетоводните документи на автокъщата като собственост на фирма и продавани на клиентите от нейно име. Така при данъчна проверка къщата е представяла документи, че колите се водят собственост на друго юридическо лице, регистрирано по ДДС.

От година в Италия са предприети мерки срещу фалшифицирането на документите за коли, купувани на Апенините, за да може купувачът в България да получи оригиналните, а не преработени и фалшифицирани документи.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?