Според изследване на "Медийна демокрация" и "Фридрих Еберт" в България:

Автоцензура, зависимости и неясна собственост – основни проблеми на медиите

Автоцензура, зависимости и неясна собственост – основни проблеми на медиите

Чести прояви на автоцензура, икономически зависимости и корпоративни интереси провокиращи натиск върху журналисти, както и липса на достатъчно прозрачна собственост.

 

Това са основните проблеми пред българските медии, посочени в изследването на фондациите "Медийна демокрация" и "Фридрих Еберт" – "Балкански медиен барометър". Проучването, представено във вторник, е част от серия такива проекти, свързани с медийната среда в Босна и Херцеговина, Македония, Албания и България.

 

Изработено е на базата на оценки, които журналисти, специалисти и активни граждани дават в различни области, свързани с основната тема. Подобни медийни барометри се провеждат в повече от 30 държави в Европа, Азия и Африка от 2004-та година насам.

 

"Един от ключовите проблеми остава автоцензурата, като тя се подхранва с различни средства, сред които външен натиск под формата на телефонни обаждания, на заплашителни писма от корпорации и рекламодатели, визиращи конкретни публикации в медиите, критика от страна на редакторите. Изследването констатира, че медийните собственици продължават често, доста брутално да се намесват в редакционното съдържание", коментира изпълнителният директор на "Медийна демокрация" Орлин Спасов.

 

Сред основните заключения той посочи и "дефицита на медийна свобода, свързан с политически и икономически зависимости на медиите, продължаваме да имаме проблема с липсата на достатъчно прозрачност в медийната собственост, с недостига на качествено медийно съдържание, блокираната саморегулация".

 

По думите му особено безпокойство предизвикват случаите на полицейско насилие над репортери по време на масовите антиправителствени протести в София през лятото на миналата година.

 

Спасов все пак отбеляза, че изследването е обърнало внимание и на положителните тенденции в българското медийно пространство. Като пример за такава, той посочи все по-увеличаващите се алтернативни източници на информация в интернет. Отбеляза и приноса на БНТ и БНР за медийния плурализъм.

 

"Отчита се позитивно фактът, че през последните години нараства значението на блоговете, на независимите информационни сайтове, отчита се значението на Фейсбук като важен информационен канал, като всичко това води до по-голяма роля на тези източници при формиране на общественото мнение в страната", обясни Орлин Спасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?