Аятолах Хаменей одобри Ахмадинеджад за президент

Иранският върховен ръководител аятолах Сайед Али Хаменей официално одобри преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад на произведените на 12 юни избори, съобщиха световните агенции в понеделник.

На официална церемония в техеранската джамия Имам Хомейни върховният ръководител връчи на Ахмадинеджад указ за утвърждаването му на президентския пост за втори четиригодишен мандат.

На церемония обаче не присъстваха бившите президенти Акбар Хашеми Рафсанджани и Мохамад Хатами, както и двамата неуспели кандидати на опозицията на президентските избори Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби.

Аятолах Хаменей заяви по време на церемонията, че иранците, гласувайки за Ахмадинеджад, са гласували за "борба срещу световната арогантност и бедността и в подкрепа на справедливостта".

В сряда президентът ще положи клетва в иранския парламент Меджлиса. В съответствие с конституцията в двуседмичен срок след официалното си встъпване в длъжност Ахмадинеджад ще състави правителство, чийто състав трябва да бъде утвърден от парламента.

Според официалните резултати Ахмадинеджад бе преизбран за президент с 63%. Според опозицията обаче резултатът е манипулиран и Мусави поиска да бъде анулиран. Последваха най-големите протести в Иран от ислямската революция през 1979 г. насам, по време на които бяха убити над 30 души, а стотици бяха ранени.

В събота започна съдебен процес срещу стотина участници в протестите, обвинени в участие в заговор, иницииране на безредици и вандализъм.

Един от подсъдимите, бивш вицепремиер на страната, бе показан по телевизията, където той благодарил на своя следовател, че "го е вкарал в правия път". Според Мусави обаче признанията са "изтръгнати с методи, които напомнят на средновековни мъчения". В същото време стана ясно, че ирански депутати консерватори са внесли преди няколко седмици съдебен иск срещу Мусави за екстремистки действия.

Според кореспондента на ББС процесът е по-скоро опит за сплашването на опозицията, а не възможност за предоставяне на надеждни доказателства. Наблюдатели смятат, че процесът вероятно ще сплоти противниците на Ахмадинеджад.

Споделяне

Още от Свят