Аятолах Хаменей открито критикува президента и външния министър за ядрената сделка

Аятолях Хаменей

Духовният лидер на Иран аятолах Хаменей оправи критики към президента и към външния министър на страната, че не са избрали правилен начин за осъществяването на ядреното споразумение с шестте световни сили от 2015 г., предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Той за първи път критикува поименно президента Хасан Рохани и външния министър Мохамад Джавад Зариф.

"Не вярвам в начина, по който (това споразумение) бе приведено в действие, и неведнъж казвах това и обръщах внимание на президента и на външния министър", каза Хаменей, говорейки на среща със студенти хардлайнери, събрани на лекция за Рамазана.

Рохани и Зариф са двамата главни поддръжници на ядреното споразумение в рамките на иранската политическа система, отбелязва Ройтерс. Изказването на върховния лидер е свидетелство за нарастващото влияние на хардлайнерите в Иран година след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли Америка от споразумението. Според тях то дава твърде много отстъпки на Запада.

На официалния сайт на Хаменей бе публикуван пълният текст на словото му пред студентите. В него той обещава, че сегашното младо поколение на Иран ще стане свидетел на края на Израел и на американската цивилизация.

"Вие, млади хора, трябва да сте уверени, че ще бъдете свидетели на края на враговете на човечеството, като имам предвид изродената американска цивилизация, и на края на Израел", подчертал аятолахът.

Споделяне

Още от Свят