Аятолах Хаменей заявил на Шиндзо Абе, че няма намерение да произвежда ядрено оръжие

Аятолах Али Хаменей и японският премиер Шиндзо Абе

Иран няма никакво намерение да произвежда или използва ядрено оръжие. Това е заявил иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей в Техеран пред японския премиер Шиндзо Абе, предаде Ройтерс.

"Върховният лидер Хаменей направи коментар, че страната няма, и не трябва, да държи или използва ядрени оръжия, както и че тя няма никакви подобни намерения", каза Абе пред репортери след срещата с Хаменей.

Думите на аятолаха представляват повторение на позицията на Иран, отбелязва Ройтерс.

"Днес аз се срещнах с върховния лидер и чух неговата вяра в мира. Оценявам високо това като важен напредък към мира и стабилността в този регион", допълни японският премиер.

Изказването на Абе беше излъчено по японската обществена телевизия Ен Ейч Кей.

Срещата се състоя тази сутрин във втория и последен ден от визитата на министър-председателя на Япония в Иран. Абе е първият действащ японски премиер, посетил Техеран след Ислямската революция през 1979 г.

По думите на говорителя на японското правителство визитата има за цел да помогне да бъде намалено напрежението между Техеран и Вашингтон, макар и без конкретно предложение за посредничество от японския министър-председател.

След разговорите си с иранския президент Хасан Рохани вчера Абе предупреди, че трябва да бъдат избягвани всякакви "случайни конфликти", които биха могли да бъдат провокирани от повишеното напрежение между САЩ и Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят