Аятолах Систани настоя отново за общи избори в Ирак

Аятолах Али ас Систани - най-влиятелният измежду шиитските религиозни водачи в Ирак, настоя днес отново за произвеждане на общи избори в Ирак. Той отправи своя призив на среща в Наджаф с ръководителя на временното правителство Аднан Пачачи, предаде БТА като цитира Франс прес.

Али ас Систани припомни позицията си, според която новото "преходно събрание" в Ирак, предвидено в споразумението за предаване на властта в страната от 15 ноември м. г. между коалиционната власт и управляващия съвет, няма да може да представлява по най-добрия начин всички иракчани и няма да има "никаква легитимност".

Преходното събрание и бъдещото правителство няма да могат да изпълняват задачите си и това ще създаде многобройни проблеми, каза аятолахът и апелира за общи избори. Според много експерти произвеждането им е възможно при приемливи условия и при необходимата минимална прозрачност, добави Али ас Систани.

Днес иракският печат публикува инструкции за прочистване на администрацията и държавните предприятия в Ирак от високопоставени функционери на партията, предаде АФП. Мерките са разпоредени от комитета, който се занимава с ликвидирането на официално разпуснатата през април м. г. партия Баас на сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Комитетът по ликвидиране на Баас бе формиран от Преходния управляващ съвет в Ирак, за да се отстранят от висшите ръководни сфери на бъдещата държава всички, които са били натоварени с ръководни функции на най-високо или средно равнище в структурите на бившия режим. Негов председател е Ахмад Чалаби, член на Преходния управляващ съвет. Още през май м. г. американският граждански администратор Пол Бремър обяви, че ръководителите на Баас ще бъдат изключени от структурите на иракската администрация и държавните предприятия, припомня агенцията.

Предвижда се уволненията да засегнат членовете на първите четири нива от структурите на Баас - от националното ръководство до шефовете на партийните структури по квартали. Инструкциите не се отнасят до основната маса партийни членове. Мерките спрямо бивши ръководители на Баас, работещи в частния сектор, ще бъдат оповестени по-късно.

Мерките не се отнасят до бившите военнопленници в Иран по време на войната между двете държави /1980-1988/, автоматично издигани навремето до третото равнище в партийната йерархия - ръководители на селищните структури на Баас.

Споделяне

Още от Свят